Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
При мен пашата свърши на практика. Носят нещо, но не го складират, нищо не капва, докато два дни тръскам рамките и прибирам меда. Тоест, не попаднах на недозрял нектар. Има още много незапечатани рамки, та им ги оставих. Сега е средата на юли. Пило има запечатано на по две, три и някъде по 4-5 рамки. Незапечатаното ми се вида малко. Повечето семейства са силни, с по два корпуса ЛР пчели. Сега какво да направя? При липса на паша може ли да правя отводки, които сами да си правят майки? Няма кой да обикаля през ден-два да им сипва сироп, него ще им го дам ударно при зазимяването. Да ги оставя така, ще си изядат запасите, но може ли да се изроят? За зазимяване е рано. Мисля да ги третирам за акар, но и за това ми се вижда рано. Давайте акъл.
Ако не очакваш следващо вадене на мед и няма паша, а искаш увеличаване на бройката ще трябва да храниш. Аз бих използвал твърда храна. Според мен, общия брой пило ти определя потенциала на семейството. Не бих разчитал отводка да ми отгледа хубава майка. Незнам колко отводки ти трябват. Аз бих оставил най-доброто/ите да отгледат маточници. Останалите ги храни да увеличат пилото. Направи силни отводки на маточници, че времето до зимата да им стигне. Чисти акара преди да запечатат пило за зимни пчели. То трябва да е здраво. Аз гледам до 15-20.08 да съм приключил с акара. С ЛР тези маневри са лесни. Така бих постъпил аз. Варианти много. Ти избираш, но хубаво си направи графика на времето спрямо твоя район. За повече пчели трябва манджа!