Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 12 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 112
    Зарко е прав, всичко е въпрос на договорка. Няма как да гарантираш, че ще произведеш точно определено количество, от точно определен сорт мед. За това и цената на фючърсните сделки обикновено е по-ниска. Но тя ти дава параметрите към които да се стремиш. Ако не те устройва, просто не го правиш, а не после да се чудиш какво да я правиш тази продукция. Даваш я на безценица, поне да си върнеш разходите, които вече си направил за нея. Но кой да я вземе? Естествено, че това е лице със свободни средства в настоящия момент, което ще извлече полза (печалба) от покупко-продажбата в определен момент. Иначе и то няма смисъл да го прави. А после плачете, че търговците били кръвопийци.

Към Фарар. Не си досаден и може да ме питаш каквото поискаш. Никога не съм казвал, че българския пчелар е мързелив. За нас дори е валидна поговорката "За лудо, работи, за лудо не стой", но това си е една лудост от която финансова полза няма. Надявам се ти и всички останали да ме разберете правилно и да няма обидени. Убеден съм, че почти всички пчелари в Б-я са искрени в намерението си да подпомогнат семейния бюджет и не жалят сили и труд на пчелина, но не правят и елементарен маркетинг на пазара, а много често нямат и търговски умения. По този начин са зависими от търговците, последствията от това ги знаете всички.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Mind_Control
    А бе много интересни хора сте вие. Все едно не се занимавата с пчели, а с кокошки. Като договориш да продадеш на фирмата Х, 20 тона тая година акация и като завалят тия мити дъждове точно по времето на акацията от къде ще им ги събереш тия 20 тона? А пари за компенсации ще извадиш ли, защото фирмата Х си чака тоновете акация, за да си свърши работата и съответно трябва да си ги набавя от другаде на по- висока цена, защото е в последния момент.

Тая схема с предварително уговорените пазари при пчеларството не върви. По точно върви, но не и пчеларя да се договаря с клиентите. Прекупвачите могат само да го направят това. Щото ако в северна България е плющял дъжд по време на акацията, то в южна може и да не е и прекупвача ще купи от там и ще продаде на клиента.
    Колега,кой ти напълни главата с тия предварителни договори?Аз поне не знам някой да се занимава с подобни глупости.Бул -мед преди 5-6г се помъчи да направи нищо подобно,но вече не съществува.Става въпрос за друго! Отива се при менажер и му се казва: имам 5-10 тона липов мед примерно,за който търся минимум 5.50.Нищо не плащаш!От там нататък той ти разяснява че при финализиране на сделка,какъв % остава за него.Инициативата е в него,защото с няколко големи сделки ще си изкара годината.Естественно меда трябва да е само в нови тенекии и много добре да си направи човек сметката за исканата цена.За да го правиш обаче това,кошерите трябва да са много сериозна цифра иначе ще трябва да търсиш още някой .Ако са двама трима,може да има разбирателство според мен и да се търси нищо по добро.
    1000 пчелари - 1000 технологии

Фарар, това което си написал е точния начин. За съжаление пак опираме до манталитета. Той е причината това да не се е случило все още. За нас кооперация е "мръсна" дума. Но точно там е истината, отговорни хора, събрани от общ интерес и всеки със специализацията си и точно регламентирани правила и задължения.

Една от най-големите грешки на "комунизма" беше създаването на ТКЗС. Още по-голяма грешка на "демокрацията" е съсипването на същите тези ТКЗСта.
    Тази земя, по която тъпча сега,
    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
    тази земя – не е моя земя,
    тази земя, простете, е чужда.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Влад, ТКЗС-то беше съсипано още като е било създавано, куха и безсмислена структура.
    Фарар, ако позволиш да ти развия мнението. В даден регион пчеларите се обединяват и казват те тия примерно 50 т. за по-малко от 5 лв. няма да ги дадем, а още по-добре да са договорени предварително с търговеца. Така и за прекупвача ще е добре, и за пчеларите.
    Незнам доколко е възможно такова обединение, но за мен това е пътя.

Потребител
    Регистриран
    11.12.2010
    За мен кооперацията не е за да се продаде на едро на търговеца а да се продаде на по висока цена директно на потребителя нали се сещате че тези 50т. годишно гарантират пари и за цех за преработка и за магазин и за магазинер и за реклама.

Автор
    Регистриран
    18.03.2012
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    Зарко е прав, всичко е въпрос на договорка. Няма как да гарантираш, че ще произведеш точно определено количество, от точно определен сорт мед. За това и цената на фючърсните сделки обикновено е по-ниска. Но тя ти дава параметрите към които да се стремиш. Ако не те устройва, просто не го правиш, а не после да се чудиш какво да я правиш тази продукция. Даваш я на безценица, поне да си върнеш разходите, които вече си направил за нея. Но кой да я вземе? Естествено, че това е лице със свободни средства в настоящия момент, което ще извлече полза (печалба) от покупко-продажбата в определен момент. Иначе и то няма смисъл да го прави. А после плачете, че търговците били кръвопийци.
    Хем говориш за фючърси с по ниска цена, хем говориш за по- висока цена!? Последно? Представи си, че аз съм производител на меденки. Каква ми е ползата да сключвам предварителен договор с теб, като мога да си купя мед на 4 лв./кг по време на сезона. Единствената ми полза е ти да ми го дадеш на 3 лв. И евентуално ако не можеш да ми доставиш да ми платиш по 1 лв неустойка на кг, за да мога да си го купя на 4 лв. и да ми излязат сметките.

P.S. Напълно съм "ЗА" кооперирането по региони. Дори ако се съберат хора може да кандидатстваме по Европейска програма за създаване на цех за преработка и опаковане на меда.
    А пазара е лесен- набелязват се големи предприятия използващи мед и се обикалят с най- добрата оферта.
    "Въображението е по- важно от знанието"- Алберт Айнщайн.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Нищо не пречи да се кооперират пчеларите по регион и да си има някаква договорка с търговеца. Според мен даже това е добър вариант, защото на търговеца ще му е гарантирано лесно изкупуване на голямо количество мед и ще е склонен да даде по-висока цена. Едно е да обикаля, за да събере 10 т. мед, друго е да отиде на едно място.
    Идеята за цех също не е лоша, но там вече ми се струва наистина много трудно да се осъществи. Нямам представа за много неща и не бих коментирал такъв вариант.
    Но всяко едно коопериране дали няма да стигне до това, което е написал borislav aleksandrov. С това ако успеем сами да се преборим всичко друго е много лесно...

Наблюдател
    Регистриран
    15.06.2012
    напълно съм сагласен с борислав алек. за колперация.Ма мен ми отне 3 години да се подготвям за развитие на по голям пчелин като досега одглеждах 5 семеиства с цел освояване на различни техники и методи при одглеждането им.Аз сън на 28 години и как да се колперирам с някои сприхав дядо каквито са повечето които има метод за отглеждане от 40 години които от зелена тиква семе невзимал и неприема никакви новъведения и технологи различни от неговите.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Борка я кажи според теб, дори да бяхте устискали всички, които сте се били събрали да не продавате под 5-6лв. щяхте ли да успеете да вземете тази цена във България, от наш търговец/ фирма?
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Страница 7 от 12 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •