Има една приказка, че хубава ракия се изкарва когато е текла на тънка струя като конец.
Вратата не затваря херметически и ако е само тя докато намали огъня може и да ти трябва активен въглен след това, а когато има и клапа можеш буквално да задушиш огъня.
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Човека каза, че иска да си изгради казан. Това означава, че ще го ползва на дърва, а той ако живее в гората може и без пари да му излиза.
Защо така омазвате всичко не мога да разбера, той пита как да изградя казан ти му казваш моя е на газ, а комшията е на ток от соларни батерии.
Всъщност ще използвам горелката на котела, която е на въглища и се управлява с контролер, който също ще използвам за целта. В общия случай сезона за варене на ракия не съвпада със отоплителния сезон. Ако ракиеваренето по този начин е успешно, по-нататък ще взема отделна горелка и за казана. Разхода на въглища е символичен, не си струва усилието за измерване и пресмятане на въглищата. Контролера има куп екстри, които смятам да използвам при регулиране на температурата в дефлегматора и кондензатора посредством трипътни вентили или ел.клапани. Затова питам как да изградя зидарията около казана, така че да служи и като топлинен резервоар за следващата варка.
Има един принцип в изграждането на отоплителни зидани печки, който руснаците наричат "колпаковая печь" или "печь Кузнецова". На запад не знам как го наричат, че съм скаран с английския. Считам, че прилагането на този принцип при иззиждането около казана би подобрило доста кпд-то на огнището. Публикувани са много описания на такива огнища за отопление и готвене из руските сайтове, но няма посочено нито едно приложение за самогон. Последно реших да иззидам нещо на този принцип. За основа на казана ще използвам големи джанти, да поемат теглото му. Та всякакви идеи, дори и нестандартни, са добре дошли. Накрая ще пиша какво се е получило. В едната посока смятам да отпусна настрани зидарията, за да мога да вградя в плота един чугунен туч, на който да се пекат или варят разни благини, докато се дестилира питието.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Божке то се едно ще правиш адронен колайдер/
Бизнеса с ракия е много по-печеливш, отколкото с меда, аз вече почвам да се замислям!!.. шопите особено мрът за кайсиева ракия, и изобщо за хубава ракия...а съм тръгнал да пренасям двукратно личинки, че да произведа по-едри майки....то да е нещо друго, но акъла трудно се набива!!
В момента има 16 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 16 гост (и))