Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1002

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Заслужил Автор
    Регистриран
    11.06.2014
    Мнения
    277
    Пчеларски район
    с. Черни осъм, общ. Троян
    Ако казана ти е около 100-120л. то и да е повече първо се прави бетонна основа, отгоре един ред огнеупорни тухли. Отстрани и отзад на буквата П вдигаш около 40-50 см. с тухли единички, като отзад гледаш да остане 20-25см по широко от казана за комина така трябва да върви до края. След като ги изградиш тези 40-50 см. височина слагаш на решетка няколко арматурни железа, върху които да сложиш казана. После изграждаш и около него, до пръстена, като отзад си върви по широко. След като го изградиш до там решаваш за комина дали да го продължиш с тухли или тръби. Така е моя наследен от дядото и работи перфектно.

  2. #2
    Заслужил Автор
    Регистриран
    11.06.2014
    Мнения
    277
    Пчеларски район
    с. Черни осъм, общ. Троян
    Забравих да напиша, отпред задължително врата и на комина клапа за да можеш да регулираш силата на огъня.

  3. #3
    Почетен Автор
    Регистриран
    24.12.2017
    Мнения
    601
    Пчеларски район
    Кирково .Кърджали
    Цитат Първоначално публикувано от viktor tit Виж публикацията
    Забравих да напиша, отпред задължително врата и на комина клапа за да можеш да регулираш силата на огъня.
    От вратата,не може ли,да се регулира силата на огъня и кран за изхвърляне на патока е хубаво да има.

  4. #4
    Заслужил Автор
    Регистриран
    11.06.2014
    Мнения
    277
    Пчеларски район
    с. Черни осъм, общ. Троян
    Има една приказка, че хубава ракия се изкарва когато е текла на тънка струя като конец.
    Вратата не затваря херметически и ако е само тя докато намали огъня може и да ти трябва активен въглен след това, а когато има и клапа можеш буквално да задушиш огъня.

  5. #5
    VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Мнения
    1,233
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от viktor tit Виж публикацията
    Има една приказка, че хубава ракия се изкарва когато е текла на тънка струя като конец.
    Вратата не затваря херметически и ако е само тя докато намали огъня може и да ти трябва активен въглен след това, а когато има и клапа можеш буквално да задушиш огъня.
    Туй за тънката сртуйка са разни "габровски" мурафети... За мен хубавата ракия е тая, която поне два пъти е минала по спиралата.
    Моят казан е на газ. Излиза ми 30 стотинки на литър кайсиева. Няма дърва, брадви, пушъци, комини, клапи и разни там подобни.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

  6. #6
    Заслужил Автор
    Регистриран
    11.06.2014
    Мнения
    277
    Пчеларски район
    с. Черни осъм, общ. Троян
    Човека каза, че иска да си изгради казан. Това означава, че ще го ползва на дърва, а той ако живее в гората може и без пари да му излиза.
    Защо така омазвате всичко не мога да разбера, той пита как да изградя казан ти му казваш моя е на газ, а комшията е на ток от соларни батерии.

  7. #7
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Всъщност ще използвам горелката на котела, която е на въглища и се управлява с контролер, който също ще използвам за целта. В общия случай сезона за варене на ракия не съвпада със отоплителния сезон. Ако ракиеваренето по този начин е успешно, по-нататък ще взема отделна горелка и за казана. Разхода на въглища е символичен, не си струва усилието за измерване и пресмятане на въглищата. Контролера има куп екстри, които смятам да използвам при регулиране на температурата в дефлегматора и кондензатора посредством трипътни вентили или ел.клапани. Затова питам как да изградя зидарията около казана, така че да служи и като топлинен резервоар за следващата варка.
    Има един принцип в изграждането на отоплителни зидани печки, който руснаците наричат "колпаковая печь" или "печь Кузнецова". На запад не знам как го наричат, че съм скаран с английския. Считам, че прилагането на този принцип при иззиждането около казана би подобрило доста кпд-то на огнището. Публикувани са много описания на такива огнища за отопление и готвене из руските сайтове, но няма посочено нито едно приложение за самогон. Последно реших да иззидам нещо на този принцип. За основа на казана ще използвам големи джанти, да поемат теглото му. Та всякакви идеи, дори и нестандартни, са добре дошли. Накрая ще пиша какво се е получило. В едната посока смятам да отпусна настрани зидарията, за да мога да вградя в плота един чугунен туч, на който да се пекат или варят разни благини, докато се дестилира питието.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  8. #8
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Цитат Първоначално публикувано от viktor tit Виж публикацията
    Ако казана ти е около 100-120л. то и да е повече първо се прави бетонна основа, отгоре един ред огнеупорни тухли. Отстрани и отзад на буквата П вдигаш около 40-50 см. с тухли единички, като отзад гледаш да остане 20-25см по широко от казана за комина така трябва да върви до края. След като ги изградиш тези 40-50 см. височина слагаш на решетка няколко арматурни железа, върху които да сложиш казана. После изграждаш и около него, до пръстена, като отзад си върви по широко. След като го изградиш до там решаваш за комина дали да го продължиш с тухли или тръби. Така е моя наследен от дядото и работи перфектно.
    А като иззидам до пръстена, как се затваря /завършва/ отгоре на нивото на пръстена?
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  9. #9
    Заслужил Автор
    Регистриран
    11.06.2014
    Мнения
    277
    Пчеларски район
    с. Черни осъм, общ. Троян
    Като зидаш нагоре гледаш отвън да е равно, а от вътре следваш извивките на казана ако има такива и го караш на квадрат или правоъгълник, или кръг както ти душа иска.

  10. #10
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Мнения
    990
    Пчеларски район
    русе
    Ракията е вредна, защото убива нервните клетки...................оставали живи само спокойните.

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 16 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 16 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •