Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 12 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 112
    Всичко това е въпрос на манталитет.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    И от липсата му ние си страдаме и не искаме да го разберем или пък приемем. По-лесно е да кажем, че някой друг е виновен и да ревем като ощипани моми.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Ни най-малко има нещо общо с манталитета - какво ще договаряш, къде ще търсиш и като намериш с какво ще се занимаваш.

Аз ако намеря на 6 лева да се продава меда, пчели ли ще гледам или търговец ще стана. Понеже се споменаха яйцата - имам познат през половин стотинка продава яйцето и прави бизнес, има работници, има бусове, и няма нито една носачка, защо ли?!

При тези ниски цени на меда, на 4,50 да обява, че го изкупувам на крака ще ми идат, през 50 стотинки да го продам, че нали на 10 тона, които са едно нищо, ще завъртя 5000лв. Колко ще са ми разходите - 100лв на двама товарачи, тури ги 200лв, 100лв. за един камион под наем, нека са 200лв., 200лв. за гориво, смятай ги кръгло 1000лв, да речем, че са малко сложи ги 2000лв, 3 бона чисти ти остават, от 10 тона мед, който ще го изкупя максимум за два дена. Минимум 50 тона мед ги намирам ей така, изобщо няма да ми е трудно да ги докарам до 100 - дали ще се занимавам с пчели, при тази сладка и минимална печалба.

Да не говорим какви цифри идват през един лев и нагоре. Иде гърка и ми вика - защо ми е да гледам пчели, купувам от тука на 4лв, изкарвам в Америка на 7$. Ма не било така, цената в америка гледам в другия форум, била не знам си каква - е хубаво, аз на човека ли да вярвам или на някакви стъкмени информации.

В чужбина не е точно така, както го тълкувате, инак нямаше да се влезе в свръхпроизводство, понижаване на качеството и прочие, прочие зависимости, докарали световната икономика до такива нива на инфлация, че да се налага изкуствено подържане на финансовата система, каквото всъщност представляват субсидиите.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Ми kando какво ти пречи бе брат, направи го. Нали за това говорим. Договори с 20 пчелари тия тонове дето ти трябват и готово. И ти доволен, и те сигурни за продажбата си.

Само, че именно заради тоя манталитет да прекараш другия със сигурност все някой ще преебе "задругата" и всичко ще отиде по дяволите.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Най вероятно ще стана досаден,но отново искам да попитам yuri

Мислиш ли,че най големият проблем на българите е това че са мързеливи?Това за което пишеш за пазара е много точно,но в страна без никакъв стандарт е просто мечта.Малки количества пчелни продекти винаги ще ги продадеш,но за нещо сериозно тук няма почва.Българина ги прави най често 50-100-150 и казва на мен ми стигат от блъскотия само гърбав се става.После почват-цена няма,субсидии няма и т.н.Имам приятел с 420 кошера ЛР.На 70г е и ги гледа сам.Вади от 8 до 12 тона в зависимост от годината.Изобщо не му пука дали ще е 4лв или 5 лв меда.Иска само да е жив и здрав.Първо принципа на раздаване не е правилен изобщо.Най доброто за държавата е да се плащат данъци.Следователно всичко трябва да е вързана с продукцията и парите които минават през НАП.Трябва да се плаща на хора които произвеждат продукция,а не на проектаджии,които е под въпрос дали ще започнат да произвеждат някога.Могат да го направят,но нямат желание и знания.Във фонд земеделие в момента има изискване единственно за висше образование и за членска карта на герб.Докато е така,няма как да се оправят нещата.
    1000 пчелари - 1000 технологии

Автор
    Регистриран
    18.03.2012
    А бе много интересни хора сте вие. Все едно не се занимавата с пчели, а с кокошки. Като договориш да продадеш на фирмата Х, 20 тона тая година акация и като завалят тия мити дъждове точно по времето на акацията от къде ще им ги събереш тия 20 тона? А пари за компенсации ще извадиш ли, защото фирмата Х си чака тоновете акация, за да си свърши работата и съответно трябва да си ги набавя от другаде на по- висока цена, защото е в последния момент.

Тая схема с предварително уговорените пазари при пчеларството не върви. По точно върви, но не и пчеларя да се договаря с клиентите. Прекупвачите могат само да го направят това. Щото ако в северна България е плющял дъжд по време на акацията, то в южна може и да не е и прекупвача ще купи от там и ще продаде на клиента.
    "Въображението е по- важно от знанието"- Алберт Айнщайн.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    И кравите могат да се разболеят, и градушка да мине да съсипе реколтата от боровинки и каквото се сетиш. Това не им пречи на хората да се договарят.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Зарко
    Ми kando какво ти пречи бе брат, направи го. Нали за това говорим. Договори с 20 пчелари тия тонове дето ти трябват и готово. И ти доволен, и те сигурни за продажбата си.

Само, че именно заради тоя манталитет да прекараш другия със сигурност все някой ще преебе "задругата" и всичко ще отиде по дяволите.
    каква задруга какво преебаване - нали говорим за търсене на пазар, договаряне на количества и цени. Аз като съм намерил добра цена на меда и съм се договорил с фирмата или лицето, защо от пчелар да не стана търговец - какво му е лошото на търговията, не е ли пак бизнес, не е ли работа. Принципа на търговците какъв е - "като можеш да намериш по-добра цена от моето предложение, ми намери си". Какво да направи един търговец - да купи стока и да я продаде без надценка ли, какво?

Това не им пречи на хората да се договарят.
    хората се договарят, но като не изпълнят договорката, плащат доста солени суми - да не мислиш, че ей така на честна дума се сключват договори. Като сключи някой договор с теб за 10 тона мед и ти не му ги предотавиш, нали се сещаш, че претърпява загуби, тези загуби как ще се компесират "карай да върви - до година" някак си не важи в бизнес средите.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Автор
    Регистриран
    18.03.2012
    И кравите могат да се разболеят, и градушка да мине да съсипе реколтата от боровинки и каквото се сетиш. Това не им пречи на хората да се договарят.
    Не е баш така, защото за градушка има застраховки, а срещу непроизведен мед има един дебел... колец.
    "Въображението е по- важно от знанието"- Алберт Айнщайн.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    За това се казва договор. В него има клаузи и уговорки. Форсмажорни обстоятелства и т.н.

Страница 6 от 12 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •