Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1002

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Мнения
    990
    Пчеларски район
    русе
    Зависи от материалът от който ще се прави ракията, от какъв плод ще е, какъв му е рандеманът, и какво количество ще е плодът....общо взето трябва да се търси 20-22%-ов захарен разтвор на материала, за да протече правилно ферментацията.

  2. #2
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Зависи от материалът от който ще се прави ракията...
    Материалът е 5 тенекии пчелен мед, вече започнал да ферментира, друго няма да има.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  3. #3
    VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Мнения
    1,233
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Материалът е 5 тенекии пчелен мед, вече започнал да ферментира, друго няма да има.
    Баш само с тенекиите няма да минеш. За толкова "шекер" ще трябват поне 400 кила сливи, или 100 кила ечемик.
    Като ще се експериментира, аз бих постъпил така. 50 ечемик+120 вода+ една тенекия мед. Ечемика както е в чувала, така ферментира. Като свърши ферментацията оцеждаш и вариш, а ечемика пак накисваш с вода и мед. Така докато свърши меда. Накрая всичко което си изкарал го преваряваш. Има и малко подробности ама не ми се кълве на телефона. Ако решиш така да действаш ще помагаме пак.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

  4. #4
    Наблюдател
    Регистриран
    01.05.2015
    Мнения
    33
    Пчеларски район
    Свищовски район
    В тенекетата където е започнала ферментацията, е възможно да започва и вкисване, а това не е желателно за материала към който ще добавяш мед. Според мен трябва да обереш този мед в тенекетата, който е най-отгоре (10-20 см) и е започнал да ферментира и го свари, за да прекъснеш ферментацията/вкисването. Аз бих сварил поне 2/3-ти от всичкия мед. Медът, ако е нормален (както е при теб в долната част на тенекета, отгоре е по-лек и с повече вода най-вероятно) действа много антибактериално и е много вероятно да попречи на нормалните винени дрожди да си свършат работата, за сметка на другите оцетни бактерии и др. Поне така се случи при мен една година, като си правих ябълков оцет. Две дози: едната само с мед, а другата със захар. Тубата с ябълки и мед стана с мноого гаден вкус. После прочетох, че се препоръчва максимум 1/3 мед и 2/3 захар. Дано се включат по-бързо и в rakiyata.com, особенo ilu6a Ако нямаш плодов материал слагай ечемик (както те съветва koragroup) или царевица за бърбън Успех!

  5. #5
    Заслужил Автор
    Регистриран
    03.01.2016
    Мнения
    343
    Пчеларски район
    Павликени
    Колеги аз съм правил ракия само от мед и вода по следната рецепта.Разтворих меда и водата до 18 захарни градуса и го варих 20-тина минути за да се убият ферментите в меда,като с решетеста лъжица махам пяната.После чакам да де охлади до 25 градуса и слагам или винени дрожди или хлебна мая.След приключване на ферментацията незабавно дестилирам и става перфектна ракия.На 100 литра материал -1 пакетче мая за хляб разтворена предварително в 1 литър от течността.Концентрацията от 18 захарни градуса ми е препоръчана от технолог във винпрома,защото тогава фементацията става най бързо и качествено,но не трябва да се бавиш с изваряването,защото ще направиш меден оцет.

  6. #6
    Автор
    Регистриран
    06.01.2015
    Мнения
    110
    Цитат Първоначално публикувано от дядо борю Виж публикацията
    Колеги аз съм правил ракия само от мед и вода по следната рецепта.Разтворих меда и водата до 18 захарни градуса и го варих 20-тина минути за да се убият ферментите в меда,като с решетеста лъжица махам пяната.После чакам да де охлади до 25 градуса и слагам или винени дрожди или хлебна мая.След приключване на ферментацията незабавно дестилирам и става перфектна ракия.На 100 литра материал -1 пакетче мая за хляб разтворена предварително в 1 литър от течността.Концентрацията от 18 захарни градуса ми е препоръчана от технолог във винпрома,защото тогава фементацията става най бързо и качествено,но не трябва да се бавиш с изваряването,защото ще направиш меден оцет.
    А правил ли си меден оцет? На мен ми подариха една половинка и ми хареса за разлика от купешкия боклук и искам да си направя.

  7. #7
    Заслужил Автор
    Регистриран
    03.01.2016
    Мнения
    343
    Пчеларски район
    Павликени
    Ако оставиш ферментираната медовина на топло и с достъп на кислород оцета сам ще си стане.

  8. #8
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Цитат Първоначално публикувано от дядо борю Виж публикацията
    ...Разтворих меда и водата до 18 захарни градуса...
    Това измерено с какво? Защото при започнала ферментация показанията на ареометъра са вече некоректни заради съдържащия се в джибрата етанол. Аз смятам да го разредя само по изчисления, все едно, че изходното количество е само мед /както и си е било в началото/. Сега при нас се доообират кайсиите и има шанс да успея да купя някакво количество. Изобщо не ми се занимава с това, ама грехота да се зяносва мат`ряла.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  9. #9
    Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Мнения
    6,051
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Изобщо не ми се занимава с това, ама грехота да се зяносва мат`ряла.
    Ти пчели нямаш ли?

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 15 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 15 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •