Цитат Първоначално публикувано от Sylvie Виж публикацията
Оо, с търговеца няма проблем, предложиха ми да ги върна, ако не ми трябват. Обаче на мен ми трябват, а и връщането ще е за моя сметка. Ако това наистина са оригинални на РН, но някакъв стар модел, значи да започна да ги преправям. Ако не са оригинални, ще се разправям пак с търговеца, защото имах уверението, че са. Получени са наскоро и би трябвало да са от новите модели на РН, а те са доста по-различни.

Затова питам тук колеги, които имат такива предпазители. От пчеларите, които познавам лично никой няма такива кошери та няма и как да се консултирам за тези предпазители.
Колежке, ние имаме предимно такива кошери и за три години горе-долу, сме видяли предимствата им, но имат и недостатъци. Относно тесните входове, които наричаш мишипредпазители при нас стоят почти непрекъснато, с изключение на месеците с паша, защото са по-лесни за охрана. Плъзгачите можеш да ги раздвижиш с вазелин или течен сапун, а след време и като ги изпече слънцето, ще станат и хлабави. Използвай и рамкоповдигача, вместо пръстите си за придвижването им. За търтеите ние сме пробили отвири 8 мм с бургия като ги разполагаш, в двата края при наълно отворени плъзгачи, така, че ако се наложи затваряне на входа, тези отвори да останат под плъзгача.Вентилационна решетка не мисля, че ти трябва, температурата в тези кошери е много балансирана, в зависимост от сезона и не се получава прегряване или прекомерно охлаждане. Дъска за затваряне, можеш да си направиш много лесно, ако са ти дали едни подложки, които се слагат от вътрешната страна на капака при употребата на питки. Реже се малко от дължината им, така, че да влезе в каналите на дъното и за по-лесна употреба от долната страна се заковава с такер една летвичка, тясна, може да ползваш долни летви за рамки срязани на две. Остава малка част, може би 8-10 см непокрита от дъното, но това е наложително, за да няма влага.
Коланчета за пристягане при нас стоят целогодишно, ние си ги купуваме от бау хаус с дължина 4,5 метра,като ние работм с ЛР, има и по-къси. И последно помисли за защита на кошерите от птици през зимата и в ранна пролет. Надявам се, че съм била полезна, ако има друго с което да помогна, най-добре на лични, че се получи много дълъг пост. Поздрави