Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
За пореден път се убеждавам, че много колеги не умеят да преценят силата на семействата. Постоянно се говори за силни семейства, а се оказва, че масово се работи с два магазина. Силно семейство по време на слънчоглед трябва да запълва с пчели и работи на плодник и поне 4 магазина. Средно сем. - два, три магазина. Слабо - един, два магазина. Тази година семействата са доста посредствени и почти не покриват критерий за силни но в нормални години това са моите критерии.
За ЛР средно- три корпуса, силно- над 4 корпуса. Под 3 корпуса ако не е роило или не е отводка не става
Не навсякъде може да се постигне това, или ако се постигне, то ще има отрицателен ефект. Че някои колеги само раздуват балони си е ясно на пръв поглед. Както много пъти е ставало въпрос за условията. Когато знаеш, че ще има някаква продължителна паша или паши с което да се ангажират пчелите е добре, но когато пашите са малко и оскъдни, прибавени и условията които ни поставя и времето/дъждове, суши/ не е рентабилно да силиш семействата. Само да правиш рояци или да ги потискаш с наливането на стимуланти. Ако идеята вече е да се използва всеки момент и да се прави мед от какво ли не, то тогава съм съгласен и не съм съгласен. Тогава на това не му казваме мед. Иначе и аз съм съгласен на 20 благоприятни дни - за акация например и да метна 3-4 магазина и от време на време да открехвам някой ъгъл и да премирам от кеф. Но мечтии, мечти.