Намаляваш ги и си ти.
Намаляваш ги и си ти.
Мисля че няма смисъл за магазин /мое си мнение/ не че е невъзможен медосбор но семейство трбва да е достатъчно силно поне плодника да напълни да използва тази паша за развитие и растеж на самото семейство и ако има приток на нектар ще е много по добре от захарния сироп.
Горния пост беше за снимките, а за това дали да им сложиш магазин - сложи им. Нищо, че е седмаче. Аз имам няколко седмачета и от акацията дадоха по едно магазинче. Второто е почти готово. Давай и сироп по малко. Вярно, ще го вкарат в меда, но сега е необходимо да се засилват и да градят. Ако искаш може да го ползваш, ако искаш им го остави за зимата.
Да уточня, понеже не ми позволи да кача снимките, ще кажа какво има по питите, значи 4 пити са фулл, със почти запечатано пило, и от 2-те страни, а другите килийки са още незапечатани, но със доста големи "какавиди" или иначе "прекакавиди" въпрос на часове да ги запечатят, излиза така че 4 рамки от по 2-те страни са фулл от пчели, и тази дето им сложих сега изградената и там е въпрос на часове майката да почне да снася, защото тя е изградена изцяло, само да я почистят и почва яйцеснасянето![]()
http://prikachi.com/images.php?images/583/9342583Z.jpg- Погледнете
Снимката не я видях ама това което описа е една много добра да не казвам отлична отводка но е отводка а не семейство за семейство се приема пчели които тежат от 4,2кг. нагоре или са усвоили 1плодник и един магазин по това време на годината.Според биологията до тази маса семейството се развива на маса тоест расте наделява инстинкта за растеж след това следва или инстинкт за размножение /роене/ или медосбор.
Ако сложиш сега цял магазин с основи рискуваш пчелите да строят в магазина а не в плодника където трябват плодникови пити за растеж и развитие на семейството.
Но в пчеларството всичко е относитекно и няма точни рецепти за болежки един път си приятно изненадан друг път разочарован много фактори влият на едно просто действие например строежа на пити зависи от 5 основни фактори и дори един да липсва не се получават добри резултати.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))