И аз така мисля да направя. Ама нещо още се колебая от къде да ги поръчам.

За сметка на това, обогатяването на пчеларския ми опит, прогресивно се развива в посоки, които изобщо не съм планувал по начина по който се случват. :D

Вчера към 18ч. тъщата се обажда и вика Жоро, ябълката е цялата в пчели... След 20 минути бях под ябълката, екипиран със сандъче с празни пити и основи и един спрей за рояци. Напръсках отвътре, по прелката и по питите и го сложих под пчелите. Ето как изглежда операцията:

Със шепи взех по-големите "гроздове" пчели и ги сложих върху рамките. После с едно перо от патка, започнах да смитам пчелите в кофичка и да ги изсипвам в сандъчето. Така около 30-40% от пчелите ги прибрах. Постепенно останалите тръгнаха по стъблото и налазиха в новия си дом. След два часа, слънцето се скри и захода на пчели спря - около 40% от това което заварих беше още на дървото. Отначало пчелите не бяха агресивни, но като захладня а и понамаляха, почнаха да атакуват. Зазтова хванах здраво дървото и изтръсках колкото можах пред прелката на сандъчето, като обилно я напръсках със спрея преди това. Бегом на далече и ги оставих - каквото съм направил, това ще е.
Сега трябва ли да ги местя надалече или мога да ги мръдна на 100-200 метра? Ако на обяд не са пак на дървото де...

Не изключено пак да провеждам такива акции защото на 2 от кошерите ми се наблюдава това:

ама сега нямам нито време нито ресурс да направя каквото и да било (през деня съм на работа).

Междувременно направих няколко снимкии на светло на новите придобивки:

Много се кефя, че вече има взаимозаменяемост на системите: