В "ОДА ЗА ТЪРТЕЯ ЖРЕБЕЦ" авторът Николай Хука, пчелар от Стара Загора говори за ролята на търтеите в пчелното семейство, като разглежда и коментира една статия в немско списание.
“Започнах да пчеларствам с две пчелни семейства. Тогава ме обучаваха да избивам търтеите – да ме прости Творецът! За съжаление тази насадена от сто години практика се шири и днес …
….практиката по отглеждането на търтеите е перфектно поднесена в статията на Юли Шнайдер от Франкфурт на Майн, Германия, “ТЪРТЕЙКАР ЛИ СИ, ДОБЪР СИ ПЧЕЛАР”, сп. ДОБЪР ПЧЕЛАР, 4/1934 г. Ето какво споделя авторът:
”Всички се учудват на силните ми семейства и винаги ме питат как успявам. Отговарям им, че успехът се дължи на търтеите.
В кошера настъпва истински възход, когато в килийките са снесени търтееви яйца. Това показва, че в семейството настъпва полова зрялост, а тя е съпътствана от кипящ живот…
Винаги в края на април в кошерите имам търтеи. Но трябва да се знае, че в нито една пита не трябва да има търтееви килийки. Още на 15 март в средата на гнездото поставям празна рамка, към чиято носеща летва съм прикрепил двусантиметрова ивичка восъчна основа. Пчелите веднага се улавят за нея на грозд и започват да градят. След две седмици преглеждам изградената пита. Ако е с работнически килийки, я дръпвам настрани и на нейно място поставям отново празна рамка. Тя непременно ще бъде изградена с търтееви килийки и пчелната майка веднага ще я осемени. След полагането на яйцата семейството тръгва с всичка сила напред. Празната рамка трябва да се поставя винаги в средата на гнездото, където е най-топло, защото търтеите обичат топлината и защото само от новоизградени търтееви килийки се излюпват едри и юначни търтеи.
… У вас, в България, в двата долни ъгъла на гнездовите пити, имате търтееви килийки, макар че сте поставили восъчни основи за работнически килийки. Безсилни сте да се борите срещу този навик на пчелите и в тези ъгли се излюпват много търтеи. Отсечете тези ъгли и ги заменете с работнически килийки и ще видите, че царицата ограничава снасянето на търтееви яйца само в новоизградената пита на поставената за целта рамка. Поставяйте после нови восъчни основи и по техните ъгли няма да има нежелан градеж. Знайте, че тази средна пита е Самсоновият стълб на кошера. Не бива да допускаме да се излюпват търтеи от стара пита. Те ще бъдат джуджета. За многото търтеи не винете цариците – вие сте виновни, защото не сменяте старите пити и не умеете да си подреждате кошерите. Затова и пчелите ви жилят. Имате ли едри търтеи, стараете ли се да сте добри търтейкари, ще имате и кротки пчели. Аз и Скленар облагородихме пчелите чрез търтеите. Затова пчелите ни са кротки като овчици и не обичат да се роят.”
…. Това че всяка година подменям майките ми осигурява правилно изграждане на питите, но тази пролет реших да приложа гореописаната технология и ще си позволя да доразясня постоянното присъствие на питата /Самсоновият стълб/ в средата на кошера. Тази пита не трябва да се възприема като строителна рамка, т. е. щом се запечата търтеевото пило, то да се изрязва. Аз самият отдавна съм отрекъл този калъп на мислене. Както казва Юли Шнайдер преди повече от половин век, възможно е в тази пита да се излюпи второ поколение търтеи вреда няма, има само полза. Като задоволи нагона си за търтеи, семейството ще напълни питата с мед. Но нали ще кажат някои, строителната рамка се ползва за борба с вароатозата? Отговорът ми е, че който разчита на строителната рамка, за да пребори вароатозата, просто е обрекъл пчелното семейство на опаразитяване. Семейството трябва да е чисто от паразита. В противен случай и централната търтеева пита ще бъде безсмислена, ако в килийките й се снасят яйца от кърлежа. Ще си позволя, обаче да вметна, че и очистването на семейството от акара трябва де се извършва със средства, които не ощетяват половата способност на търтеите. Ако примерно от 100 търтея са потентни само 1-2 , начинанието ни за отглеждане на търтеи-“жребци” се обезмимсля…."
P.S.
Преди 2 седмици на среща с д-р Грънчаров се опитах да задам въпрос относно това как се съвместяват строителната рамка /тоест т. нар. биологична борба с акара/ и присъствието на търтеите ни в кошерите, защото той защитава наличието на търтеите в семействата, но или не успях да формулирам добре въпроса си, или не бях разбрана, или ме прехвърлиха в 10 глуха, защото отговорът, който даде не го разбрах.

Цитат