Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 21 от 683 ПърваПърва ... 1119202122233171121521 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 201 до 210 от общо 6828
    Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Aleksey
    Цитат Първоначално публикувано от Farar
    !Ако изтръскаш търтовката на 5м,пчелите-търтовки се прибират в стария си кошер пълзейки по земята.Казвам го от личен опит!

Това сигурно си го направил още преди да нагазиш в научната литература.Само предполагам.До сега небях срещал в по-обикновенната литература,че при изтръскване кошера на търтовачното семейство трябва задължително да остане на мястото си.Явно трябва да се чете .Но мен ме интересува не как и къде да се тръска търтовачното семейство,а каква е физиологичната разликата м/у семейство изпаднало в роево състояние и търтовъчно семейство.Надявам се на отговор.
    Както каза:сигурно,а и наистина може само да предполагаш!? Не чети м/у редовете колега!Търтовката не остава на мястото си.Махам я и на нейното място слагам най слабата отводка с оплодена майка естественно.Зароеното с-во в 90% от случаите е достигнало максимум.Търтовката зависи кога ще я откриеш,но тя определено с всеки ден върви към гибел.Най правилното което трябва да се направи според мен,е да й вкарам млада оплодена майка. Други въпроси??? cool;
    1000 пчелари - 1000 технологии

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Слагай крайните рамки празните по средата и отгоре втория магазин и като понапълнят 2-3 от средните рамки в горния корпус - разменяй местата на корпусите. Имайте впредвид , че магазина за пчелите е медовата им шапка и не е добре да я отнемате изцяло, защото тогава започват да трупат в плодника. Венер го е описал.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Имаики впредвид,че започва или предстои слънчогледова паша,какво печелиш ако налетиш отводка или какво губиш ако налетиш примерно двете съседни семейства или само едно?

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Aleksey
    Имаики впредвид,че започва или предстои слънчогледова паша,какво печелиш ако налетиш отводка или какво губиш ако налетиш примерно двете съседни семейства или само едно?
    Ако съседните не са силни просто премахвам кошера,но в повечето случаи са силни.
    Как какво печелиш?Ако налетиш 20 000 пчели/примерно/ на отводката,цялата армия вече започва да влачи яко,защото откритото пило е малко.Ако няма оплодена майка обаче,приноса е значително по слаб.Резултата е слабата отводка-нормално с-во и минимум един магазин мед.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    А какво ще се получи ако две кила пчели се присъединят към други пет?Нормално петте килограма пчели биха напълнили два магазина,а колко ли ще напълнят ако са седем кг.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    От тези 2кг ще останат наполовина,защото ще са празни и ще бъдат избити.
    Ти като правиш така,по 4 магазина слънчоглед ли вадиш???

Наблюдател
    Регистриран
    19.06.2012
    Колеги имам и друг въпрос - ако на една от магазинните рамки имам пило, то притеснително ли е

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Няма проблем!Като се излюпи пилото ще я напълнят с мед.

Наблюдател
    Регистриран
    15.06.2012
    според мен е наи добре да сложи ХР и така ще реши проблема.майката като е започнала да снаса там ще продължи да го прави.имах сега един такъв случаи в които докато не сложих ХР маиката не слезна да снася в плодника които остана без пило

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Няма спор!Най добре е да се ползва ХР

Страница 21 от 683 ПърваПърва ... 1119202122233171121521 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 27 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 27 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •