Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Мнения
    972
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Имам и аз един въпрос. Защо питите с мед, които прибрах от мъртвите кошери тази пролет, протекоха? . Гледам, под всеки от така направените комини протекла вадичка с мед. Не е вкиснал като че ли, поне на вкус е добре. Молец още няма, три пъти проверявах.
    Ха сега де!Протекъл ли е,ферментацията е започнала.Като го смесиш с този който чакаш ,ще получиш прекрасен микс за ракия.Поговорка:Хитрата сврака,с двата крака........А за молеца си в грешка,още 3 пъти да ги гледаш,пак тая.Яйцата са някъде там,по питите,особено ако в тях е отглеждано пило.Помещението ти е влажно,меда е хигроскопичен и гълта всяка молекула влага от него,поне ще ти го подсуши малко.Центрофугирай го и не го смесвай с друг.Ей..й,забравих че бях се зарекъл,но карай.Меда е твой,сам си решаваш.

  2. #2
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    ...Центрофугирай го и не го смесвай с друг...
    Благодаря. Така си бях намислил, като изцапам инвентара с акация, след това да пусна и тези стотина пити и да събера меда им отделно. Ако знам, че ще издържат до след липата, ще ги разпечатам и ще ги дам в първи корпус да ги опразнят. Но май няма да рискувам да чакам. Колкото до молеца - него лесно ще го елиминирам. Заради подобни случаи съм се захванал с хладилната камера и вече наближава пусковия и срок.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  3. #3
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Мнения
    1,900
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Благодаря. Така си бях намислил, като изцапам инвентара с акация, след това да пусна и тези стотина пити и да събера меда им отделно. Ако знам, че ще издържат до след липата, ще ги разпечатам и ще ги дам в първи корпус да ги опразнят. Но май няма да рискувам да чакам. Колкото до молеца - него лесно ще го елиминирам. Заради подобни случаи съм се захванал с хладилната камера и вече наближава пусковия и срок.
    Извинявам се че малко изтървах връзката, но разбра ли се от какво са умрели тия кошери? И ако не, тук идва въпроса /меда ясно че ще се центрофугира/ - кога? Аз бих центрофугирал немедленно, питите директно на пропарване, дезинфекция на центрофугата и другия инвентар преди акацията. Значи ако си с няколко кошера дворно отглеждане може да си правиш всякви врътки, когато са много обаче, ефектът на доминото тръгва от най-неочаквани места. И мисля че казах някъде напред - съхранение на центрофугиран мед е едно, съхранение на нецентрофугиран - съвсем друго.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

  4. #4
    Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Мнения
    972
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Благодаря. Така си бях намислил, като изцапам инвентара с акация, след това да пусна и тези стотина пити и да събера меда им отделно. Ако знам, че ще издържат до след липата, ще ги разпечатам и ще ги дам в първи корпус да ги опразнят. Но май няма да рискувам да чакам. Колкото до молеца - него лесно ще го елиминирам. Заради подобни случаи съм се захванал с хладилната камера и вече наближава пусковия и срок.
    Сега,връщам се назад.Прочетох всичко след този твой пост.Колегата Йорданов ми заостри вниманието и се върнах на първопричината/поста ти/ за да ти пиша.В бързината не обърнах внимание от къде са тези пити с мед,които са протекли.Уважавам упоритите и инат хора.Аз съм такъв.Ти също започваш да се показваш като такъв.Затова ще махна ембаргото,и ще ти помагам,с каквото мога,разбира се.На теория си подготвен донякъде,но на практика много куцаш.
    По въпроса.Тези пити от пчелина с пълзящите пчели от миналата година ли са?Ако са–ИЗРЯЗВАЙ с меда,слагай в един голям казан /меда с восъка/ и го вариш до кипване/1–3 минути/.Ако го изтървеш повече минути губиш восъка,става аморфен и нищо не го спасява.Хвърляш го в котела на парното,голяма температура прави.Рамките обгори с горелка до кафяво,тъмно.Да изтече прополиса изпод ламаринките,ако ползваш такива.Не си зяносвай инвентара да ги центрофугираш!!!!! Това е от мен за сега.
    Ей,то дълъг пост се е получил,ама реших да съм по–подробен за да ме разбереш правилно.Извинявам се на останалите,че съм ги отегчил с толкова дълъг пост.Извинете ме,моля!

  5. #5
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    Сега,връщам се назад.Прочетох всичко след този твой пост.Колегата Йорданов ми заостри вниманието и се върнах на първопричината/поста ти/ за да ти пиша.В бързината не обърнах внимание от къде са тези пити с мед,които са протекли.Уважавам упоритите и инат хора.Аз съм такъв.Ти също започваш да се показваш като такъв.Затова ще махна ембаргото,и ще ти помагам,с каквото мога,разбира се.На теория си подготвен донякъде,но на практика много куцаш.
    По въпроса.Тези пити от пчелина с пълзящите пчели от миналата година ли са?...
    Точно от там са и благодаря за съвета. Не ми свиди директно да ги употребя за гориво, но с учебна цел ще си поиграя да добивам восък по твоята технология и по един друг вариант, по който ще опитам да отделя сладкото за ракия. Имам една стара правена примитивна електрическа центрофуга от поцинкована ламарина, която тук там вече е ръждясала. Мисля да я нароча за такива цели. Понеже има и кристализирал мед из питите, мисля да ги накисна в топъл сироп /примерно 30 градуса/, за да се поразмекне меда преди центрофугиране. После заедно със сиропа отива за ферментация. Днеска ги прехвърлих през ръцете си, да видя дали ги е нападнал молеца. От 150-160 рамки само на 3 бр има молец, но сигнала е ясен.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  6. #6
    От няколко дена обмислям да напръскам мястото на пчелина с Раондъп.Понеже вечерно време вали ще трябва да е рано сутринта.Изчетох много по темата но още не съм сигурен дали е удачно.Моля дайте съвети.

  7. #7
    Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Мнения
    6,051
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от nikolai_kn1979 Виж публикацията
    От няколко дена обмислям да напръскам мястото на пчелина с Раондъп.Понеже вечерно време вали ще трябва да е рано сутринта.Изчетох много по темата но още не съм сигурен дали е удачно.Моля дайте съвети.
    И аз го пръсках пчелина си. Единия път с Раундъп, един път с Глифозат. Това повече няма да се случи. Купи си тример и си в час. Хем по - красиво, хем не си тровиш земята, пчелите, дърветата и себе си.

  8. #8
    Наблюдател
    Регистриран
    09.05.2017
    Мнения
    49
    Здравейте колеги

    един въпрос, понеже в моя район акацията е към края си но още не е запечатан и има доста време до следващата паша можели този мед да се центрофужи примерно след 10 дена

  9. #9
    Заслужил Автор
    Регистриран
    23.11.2014
    Мнения
    290
    Пчеларски район
    krivodol
    Имам един маточник от самосмяна.Ако направя сборна отводка от три сем. с по една рамка пило и пчели и придам четвъртата с маточника пчелите и пилото веднага,без да чакам времето за осиротяване,дали ще батисат хубавия маточник?Или пък неговите си пчели ще го опазят?

  10. #10
    Автор
    Регистриран
    05.12.2013
    Мнения
    100
    Пчеларски район
    Стара Загора
    Вземи трите рамки от кошерите по обед, когато старите пчели са отишли да работят. Остави ги в бъдещата отводка няколко часа за да се махнат старите пчели, хубаво е да останат предимно млади пчели. Времето е необходимо за да разберат че те нямат майка. Едва тогава сложи рамката с маточникът. Хубаво е маточникът да бъде пред излюпване т.е. 15-16 ден, за да не се увреди бъдещата майка.

 

 
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •