Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1589

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    24.12.2017
    Пчеларски район
    Кирково .Кърджали
    Побеля акацията и при нас,макар хубаво да не е разтворила цветчета.Липата до 3-4 дни ще се отчете и тя. Вчера отворих 2 кошера,с намерение да ротирам първите 2 к-са,но какво видях.В горния к/с на 4 пълни рамки скоро запечатано пило,оскъден прашец и обилно разтелен нектар във форма на дебел венец.Поставих нов к/с с 5 изградени пити и 5 основи през една м/у двата корпуса без да ги ротирам.Първи к/с пълен, като и тук прашеца и пилото са малко.Отворени са основната и всички прелки на корпусите.Правилно ли съм постъпил и ако не ,ще съм благодарен да споделите в какво!

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от mici-92 Виж публикацията
    Побеля акацията и при нас,макар хубаво да не е разтворила цветчета.Липата до 3-4 дни ще се отчете и тя. Вчера отворих 2 кошера,с намерение да ротирам първите 2 к-са,но какво видях.В горния к/с на 4 пълни рамки скоро запечатано пило,оскъден прашец и обилно разтелен нектар във форма на дебел венец.Поставих нов к/с с 5 изградени пити и 5 основи през една м/у двата корпуса без да ги ротирам.Първи к/с пълен, като и тук прашеца и пилото са малко.Отворени са основната и всички прелки на корпусите.Правилно ли съм постъпил и ако не ,ще съм благодарен да споделите в какво!
    Доколкото разбирам, си разделил пилото с празен корпус. Задължително проверка за маточници след 4 дни! Ако трябва стръсквай пчелите, но щателни прегледай! Гледай и за "скрити," почти вградени в питата маточници. След още 4 дни аз лично, пак бих проверил. При това разделяне и отворени прелки, пчелите в корпуса с пило, без майка и отворени прелки, често губят усещане за присъствието и' и залагат маточници. Ако дъното ти е с голяма мрежа, може да не оставяш отворени прелки в горните корпуси. При такова разширение е добре да оставиш майката в първи. При положение, че са отворени само първите корпуси, всички влизащи и излизащи пчели усещат майката минавайки през нейния корпус. Това не отменя проверката! Ако държиш на медосбор, грижи се семейството да не се разсейва!

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Един въпрос ме тревожи от известно време; Всичко цъфна със седмици по-рано, дали след това изобилие наведнъж, няма да настъпи голям глад?

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Вълчан Виж публикацията
    Един въпрос ме тревожи от известно време; Всичко цъфна със седмици по-рано, дали след това изобилие наведнъж, няма да настъпи голям глад?
    То и сега в цъфтежа май е глад, а след това ще е още по - голям. Пепел ми на езика.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Вълчан Виж публикацията
    20-25 дена да те поправя Бай Вълчане.Гладът не е страшен сахарта е по ефтина и от Бай Тошово време.Проблема е , че цената на инверта не пада.
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

Почетен Автор
    Регистриран
    24.12.2017
    Пчеларски район
    Кирково .Кърджали
    Тези дни има обилен цъфтеж,че и поваля малко,но ми направи впечатление слабия принос на прашец,въпреки изобилието му в района.При наличието на пило в момента,сигурно се консумира складираното.Сега приоритет е нектара,а след 20дни прашеца няма да е толкова много.Това значи ли че,предела е отминал?

Почетен Автор
    Регистриран
    24.12.2017
    Пчеларски район
    Кирково .Кърджали
    Някой ще ме реплекира:Ти най-добре трябва да знаеш ,кога е пика на прашеца!Просто се притеснявам,че няма да са събрали нужното количество и зимата ще носят пак,като миналата година фуражни смески и няма да зная,как да им помогна.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от mici-92 Виж публикацията
    Някой ще ме реплекира:Ти най-добре трябва да знаеш ,кога е пика на прашеца!Просто се притеснявам,че няма да са събрали нужното количество и зимата ще носят пак,като миналата година фуражни смески и няма да зная,как да им помогна.
    Ами вземи и прочети малко пчеларска литература. Надявам се по този начин да си отговориш на въпросите. Прашец внасят по всяко време - от ранна пролет до късна есен. Този който са събрали сега едва ли ще остане до зимата. До тогава ще го изяждат и вкарват нов N-пъти. И накрая пак могат да останат без такъв. Пример - пило много - прашец в природата няма или пило няма - прашец бол. Ето ти отговора. А това, че носят смески го правят и моите, а как да им помогнеш. Чрез поставяне на хранилки със заместители или стискаш палци и се .

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •