Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Дано да не си прехвърлил и майката горе. При такива случаи се търси първо майката, после се отделят питите.
Това раделяне се прави преди пашата, казва се демариране. Сега си освободил прекалено много място на майката да снася, и докато не ги усвоят тези празни рамки , няма да качат мед горе, а и това пило докато се излюпи, ако ти е малко пашата, няма да вземеш нищо или може пак да блокират майката долу, ако е много силна пашата.
Благодаря за съвета Евгени! Да се надяваме , че не съм прехвърлил майката горе. Наложи се така да направя , защото при три опита да направя прехвърляне от ДБ на МК не успях (при условие , че целия форум е изяден със запетайките - грешката е в инвентара с който разполагам и най-вече в пчеларя ) , та така си течеше и времето. Това беше последен опит. Всички ДБ ( с пило запечатано) горе за мед и всичко налично МК за плодник. Ако под усвояване разбирам гледане на пило , ок - аз не искам блокирана майка. За пашата: сега свършва липата и започва слънчогледа. По принцип и липата е (беше) силна , надявам се и слънчогледа да е същия. Тука изниква въпроса: при така направеното от мен, при условие, че майката е под ХР , ще напълнят ли със липа долу. Да го взема ли долу меда , за да не ги блокирам за слънчогледа?
Дано , не съм спамил темата...и все пак е полезно за всички!