Тази задачка, как да се измери и поддържа температурата на жицата при дълга жица и дебел материал и да се запази скоростта на рязане постоянна не ми дава мира вече три дни. И както често се случва при мен решението се ражда нощем, докато спя и на сутринта то е вече в главата ми.
Директното мерене на температурата и създаване на обратна връзка с тока е много трудна задача. Но има нещо друго, което може да се използва и което лесно се мери - силата на натягане на жицата!
Тази сила се влияе от две неща:
- температурата на жицата (респективно нейното линейно разширение при нагряване)
- съпротивителната сила на материала при рязане (което пък също зависи от температурата на жицата и скоростта на рязане).
Всичко това позволява с прости средства да създадем отрицателна обратна връзка в системата само мерейки силата на опън на жицата!
Колко точно е тази сила няма значение, важна е нейната промяна. Предлагам на agro да направи следния експеримент:
1. Между точката на окачване на жицата и самата жица да сложи едно кантарче с подходяш диапазон на мерене (от тия, дето се държат в ръка и товара се окачва на кукичка)
2. Да пусне тока, с който реже дългия и дебел материал през един мултицет за да измери колко точно е той в началото на процеса преди да почне рязането, както и силата на опъване на жицата.
3. Да направи няколко среза, едновременно отчитайки промените както на тока, така и силата на опън (няколко стойности докато жицата излезе от материала)
Останалото е лесно - взема от Тошо (той знае кой!) съответния подходящ тензометричен сензор с прилежащата му електроника и правим генератор на ток управляван от този сензор!
Ако няма някой подводен камък, който сега не мога да видя, работата трябва да стане!

Цитат