Мога ли да започвам вече със сиропчето?
Мога ли да започвам вече със сиропчето?
Гледам по камерите, в северозапада -изпекнало. Някой хвърли ли око как е положението. Пилото заложено след студа в началото на март, трябва да се люпи вече.
Кога есента, колега?
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
Аз това го правя Август.Писа , че си извадил меда и си върнал рамките което за мен е много лошо. И аз се уча,но никога не бих върнал септември такива пити.
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
И още нещо се сетих.
Това вече от опит. Заредете капаните за оси. Сега е момента, както и може би и целият април.
Моите са пълни с мухи, молци и тук-таме някоя оса.
Първата година, когато си взех кошерите, през август, за мен беше страшно това нахално поведение което наблюдавах от страна на осите. Влизаха си и си излизаха наядени. Пролетта, в единият загинал кошер, наред с пчелите, в килийките имаше и оси.
Оказа се, че осата зимува сама. Оплодената оса майка - самичка. И когато дойде пролетта, тя, за да изгради семейстовто си, трябва да си набави, също както пчелите, протеини и въглехидрати. Обаче всичко това, тя започва самичка, докато не си направи работнички. Тръгне ли добре работата, работничките стават хиляди, много много хиляди и те вършат работата, а тя само снася... Така че, колкото повече оси се хванат в капаните, през март и април, толкова по-вероятно те да са оси майки и толкова по-малко колонии оси ще има през август, септември... октомври.
Това е една косвена намеса в живота на пчелите, с която ще им се облекчи работата през есента и ще се намали вероятността от внасяне на болести!
Сложете капаните и кажете на съседите си да направят същото.
За осите и капаните имаше тема, но хич не ми се търси сега. При мен действа сироп: 100мл. (1:1 захар вода) 100 мл. (вино) 50 мл. (оцет) вода (до 750 мл.). Моите повечето са купешки, едни жълти, като летящи чинии, но най-добре си работи един от миналата година, направен от двулитрова бутилка от сок, прозрачна с изрязано и обърнато гърло.
Изпече вчера околко обяд. Миналия вторник преди снега им дадох по 0,5кг питка с 2мл/кг Нозевит+. Тази събота и неделя няма да ги отварям понеже ще съм на пчеларския събор в Каменово - Сърбия. При даването на твърдата храна почти всички бяха със силен конденз по хранилките, но не съм ги ръчкал понеже времето бе неподходящо. Днес колега занимаващ се професионално с пчеларство на когото единия пчелин е на около 15 км от моя сподели, че е отварял 14-15 бр. при които е установил, че пилото е от 3 до 6 р разновръстно - от люпещо се, до 7-8 дневно незапечатано, ориентирано предимно в предната половина на рамката, което ще рече, че през това застудяване почти не са спирали със снасянето или ако са ограничили гледането на пило, то ще е в малки граници - това което не са могли да покрият с пчела. Моите ще ги проверя през следващата седмица така, че и на мен ще ми е интересно какво е положението с пилото и при другите колеги.
Keep Walking...
В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))