Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
Ако загубата беше равномерно разпределена из пчелина, обяснението с гъстото разположение иди - дойди. Но какво му е на първия ред точно, че само той си е заминал, и то 80%, един до друг, без пропуск. Това е реда на снимката, който е най-отпред, отдясно на пътеката всички кошери загинаха, отляво на пътеката само първия до нея. Два кошера без майки обединих още лятото, останалите не иззимиха :

пчелин1.jpg

Вижда се по пътеката колко пчели са по земята, въпреки далечния план на снимката.
Единствената разлика на тези кошери с останалите е, че тях следобяд най-дълго ги огрява слънцето, но разликата е два часа максимум.
Извинявам се, че се намесвам тук, още повече, че съм от друг регион (северозападен), а сега душичките на всички ни чакат цъфнали дръвчета и живи пчели, но случайно се зачетох и мира не ми даде тази снимка. Нещо не е наред, според мен.
С моят, година и половина, вече може да кажа и 2 години стаж на любител пчелар, започнал с 3 кошера (а вече с 1 кошер и 4 рояка), не мога да си представя как се е случило това, да има толкова много умрели пчели по плочата. Няма ли животинки в района? При мен жертвите изчезват почти веднага. Даже живи ги изнасят мравките понякога. А през зимата намирам само главички, крачета и крилца 3 м. около кошерите, явно има грижливи врабчета.
Догадките за болести също може да имат основание, но от моите 3 кошера, закупени от пчелар, и седяли един до друг, два умряха от 2 различни неща, а третият и тази, втора пролет, продължава да ме възхищава с енергията си да се справя, макар и на северната стена,а също и с чистотата си (няма нищо по дъното).

Това, че са загинали кошери на една линия, според мен може да означава - натравяне с пестицид, използван по границите на пчелина.

Само изказвам предположение и не искам да засегна никого. Картинката ме развълнува и това, че нямаше "решение" по този въпрос.

Поздрави на всички и дано скоро зацъфтят джанките, да са оцелели кайсиите и берекет