Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 34 от 82 ПърваПърва ... 24323334353644 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 331 до 340 от общо 817
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Когато не е обрамчена, както казва Юри, площта за преминаване става по малка и тогава тя се явява като преграда за пчелите. Все едно да сложите платно между плодника и магазина и да оставите един прорез в предната част.
    И аз работя с ХР и когато е силно семейството и има паша, пълнят магазините без проблем. Слабо ли е семейството и с ХР и без нея, си е калпава работа.

Потребител
    Регистриран
    28.05.2012
    Пчеларски район
    Пловдив
    От "8 любими пчеларски практики"

"Често в пчеларската литература се изтъква, че Ханемановата решетка, отделяща плодника от медовите корпуси, е причина за по-ниски доходи, защото възпрепятства достъпа до медовите корпуси, а освен това ХР е дразнение за пчелите. Това е така, ако пчелите са принудени да достигат до магазините (корпусите), за да складират нектара, задължително през ХР. При мене всички са снабдени с прелки, които позволяват директно отлагане на нектара в магазините (корпусите). Прилаганата технология позволява усвояването на тези прелки от пчелите преди поставянето на магазините за стокова продукция. Американецът Хейс (1983) експериментално доказва, че пчелните семейства чиито плодници са отделени от медовите корпуси с ХР, на които има прелки, събират средно 1,200 кг повече мед от семействата с прелка на дъното и без ХР (в. Пчели, 2009, бр.16, стр.4)
    Тук става дума за прелка, намираща се на нивото на ХР от горната страна на решетката и на дъното на първия магазин (корпус)."
    =======================

Моите прелки на корпусите са около средата на корпуса. Ако правилно съм разбрал, то трябва да е в дъното на корпуса? Означава ли това, че горните ми прелки няма да бъдат така полезни, както, ако бяха над ХР?

И какво значи обрамчена ХР? Повдигната на определено разстояние над рамките на питите ли? Ако да, на колко?

Цитат Първоначално публикувано от Gogo
    Моите прелки на корпусите са около средата на корпуса. Ако правилно съм разбрал, то трябва да е в дъното на корпуса? Означава ли това, че горните ми прелки няма да бъдат така полезни, както, ако бяха над ХР?
    Според мен няма проблем,и моите са така ,макар че аз ги отварям когато ми потрябват.За мен пчелите трябва да минават през централния отвор и да се "омажат" в майката иначе почват да мислят за глупости.
    Цитат Първоначално публикувано от Gogo
    И какво значи обрамчена ХР? Повдигната на определено разстояние над рамките на питите ли? Ако да, на колко?
    Прави се рамка на ХР.Размера зависи от това дали си с фалцове или без.По принцип гониш 7-8мм разстояние между рамките от долу на ХР и от горе на ХР,иначе получаваш далаци.

Потребител
    Регистриран
    28.05.2012
    Пчеларски район
    Пловдив
    От "Отглеждане на пчели" на Бижо Бижев:

"При благоприятни условия, след 2 седмици почти всички пити на втория корпус са запълнени с пило. Тогава се слага трети корпус, който се състои от 5 изградени пити и 5 рамки с изкуствени основи, поставени през една. При това на корпусите, вече усвоени от пчелите, се променят местата: долният се поставя отгоре, горният става долен, а новият корпус се поставя в средата между тях. Такова разместване на корпусите предизвиква разделяне на гнездото. Майката е принудена втори път да премине върху питите на новия корпус, където на свободните пити намира благоприятни условия за снасяне на яйца. Това наново повишава носливостта й.
    Поставянето на новия корпус между двата стари корпуса с пило дава възможност на пчелите да се разширяват. Такова разширяване на гнездото увеличава стремежа им към работа - отделяне на восък, строеж на пити и отглеждане на пило. Всичко това намалява наклонността на пчелите към роене.
    При разместване на корпусите, много често пчелните майки попадат в долния корпус. Като преминат в най-близкия (средния) корпус, те намират там не само благоприятни условия за снасяне на яйца, но и навоизградени пити, които в това време особено ги привличат. Често майките започват да снасят яйца в недостроени килийки, без да чакат пчелите да изградят стените на необходимата височина. Затова изградените пити задържат майката в средния корпус.
    За времето, докато пчелната майка снася яйца в средния корпус, голяма част от горния корпус се освобождава от пилото."
    =========

Доколкото аз разбрах от горното, идеята е да се работи без ХР, чрез ротация на корпусите. Майката се ангажира в средния корпус, а в горния, скоро пчелите се люпят и освобождават пити за складиране на нектара.
    Аз обаче не разполагам все още с изградени пити на склад и се чудя, подобен начин на работа дали е за мен.

В момента разполагам с отводка на 4 пити, към които съм сложил 3 рамки с основи, разполежени през една.
    При такава конфигурация, след колко дни е нужно да прегледам състоянието на семейството? Разбрах, че прекомерно честото обръщане на внимание е пагубно за пчелите, затова искам да ги ръчкам само, когато е нужно. Да, но.. ако им поставя по 1 основа за градеж, докато разширявам гнездото, отварянето ще става по-често, а ако им поставям по повече, то може да им идва в повече. Колко е оптималният вариант?
    Когато дойде време да поставя втория корпус, има ли значение, пити с какво съдържание ще кача в него?

На 5 юни взех отводка на 4 пити пило и пчели,поставих една изградена и 5 основи.Хранех през ден с един литър 1към1 и отворих на 15 юни: пчелите бяха на 8 рамки една основа не беше изградена и я преместих в средата,и изградената пита не беше усвоена защото беше в края.до седмица дали ще са на цял корпус.Продължавам да храня,трябва да дам още 3 литра.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    Цитат Първоначално публикувано от Mind_Control
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
    Не искам да обидя никого но има и една друга истина и тя е че повечето пчелари немогат да работят с ХР и след получаване на незадоволителни резултати ХР не била удачна, не вършела работа и т.н. ...
    А как се работи правилно с нея?
    Ползва се обрамчена ХР.Ако я сложиш директно върху питите, площа и се намалява с над 1/2.
    Не е наложително да е обрамчена!Стандартно на всеки многокорпусен кошер над и под ХР трябва да има 5 мм разстояние именно затова.Хората отдавна са открили топлата вода!Налага се обрамчване когато кошерите са с измислени размери.
    1000 пчелари - 1000 технологии

Напълно си прав. За съжаление, се оказва че тук всеки "майстор" си има собствен стандарт. Та за да няма ядове, с обрамчена се работи по-лесно. А и вход над нивото на решетката е много полезен.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    И ти си абсолютно прав!Първите ми кошери ЛР бяха от измислен майстор-без дупки на корпусите,10мм разстояние м/у рамките и вътрешния капак ,22мм дебели корпуси и т.н.Оставил ми голямо разстояние над рамките за да съм слагал спокойно питки.
    1000 пчелари - 1000 технологии

Потребител
    Регистриран
    28.05.2012
    Пчеларски район
    Пловдив
    На 10 юни си взех отводки на по 4 пити. Вече съм изградил първите корпуси и започнах да вадя изградени пити и да слагам основи, които своевременно също да вадя, докато събера материал за поставянето на втори корпус, т.е. да имам някоя друга изградена пита. И вчера, докато се каних да вадя новоизградената пита, видях, че майката се разхожда по нея. Не знаех какво да направя и затова я върнах обратно на мястото й. Мога ли да я местя на друга пита или..? А ако случайно някой път я изтръскам от питата заедно с другите пчели и случайно попадне извън кошера, ще се върне ли обратно в него?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Ще се върне, споко.
    Изтръскваш леко рамката и я вадиш.
    Щом нямаш рамки, тогава новоизградената трябва да я извадиш, ако по нея няма пило и да сложиш нова за изграждане.
    Ако ти е силно семейството, можеш директно отгоре да сложиш корпус с 2-3 изградени и останалите основи. Но трябва да има паша или ако няма - да подхранваш, да имитарш паша.
    Но за 10 дни от 4 рамки, да го развиеш на 10, че и втори корпус да сложиш, това си е добро развитие.

Страница 34 от 82 ПърваПърва ... 24323334353644 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •