Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6773

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Нямаше ли нещо подобно и при Агрото /колегата agro/ , не помня къде го коментирахме, но не беше отдавна, май.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    И аз имам мега слаб ред но вината е по-скоро в мен.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията

Има грешки не споря,но миналата година имах 82% при положение ,че все така сме ги зазимявали години на ред.Вината е другаде и всички я знаем.Тая година всьо в норм.
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Не става въпрос за цели редове. Предполагам, че към този ред си подходил по по-различен начин. Като експериментирам нещо го правя с група от кошери разделени на още 2-3 подгрупи с различен подход към тях. Отслабналите семейства не са част от такива, които са третирани по различен начин. Става на въпрос за това, че слабите семейства на по 2-3 междурамия се намират на различни места по редовете, но винаги по групи от 2-3 до 5-6 поредни. Ноземата е една от причините, но според мен има вероятно и още нещо свързано с притока на нектар през късното лято и топлата есен. Така мисля, защото при поява на някаква паша отделните семейства увличат и съседни такива, които посещават един и същ източник. Възможно е да има и пряка връзка между повишената предразположеност на тези семейства към ноземата и самата късна паша, която са посетили.
    Keep Walking...

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Имате статистическо мислене и анализирате нещата, дано откриете истината. Миналата година, когато имах много жертви, бяха в много интересна подредба. Никаква логика. Имаше цели редове загинали, без два-три крайни. Имаше редове с със загинали в единия или другия край и редове без жертви. Такива редове с живи семейства имаше, както в предните редици, така и в крайните( в дъното на пчелина ). Скоро си разглеждах тефтери от предходни години, ами то проблема е крещял, ама кой да види. Една година доста слаби семейства, на следващата слаби семейства и някоя жертва. На следващата повече жертви и така докато се стигне до големия мор 2016-2017г. Е, стреснах се и добре, че не бях занулен. Смених тактиката и тази година нямам загинало семейство, няма и трагично слаби ,само три без майки ( вече оправени ). Това, като се има предвид, че бракувах само по-старите рамки от жертвите ( някои си бракуваха всички ). Успешното зимуване го отдавам на : смяна начина на третиране срещу акара и провеждане на профилактика срещу ноземата ( според мен--Церана ).

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.12.2014
    Пчеларски район
    Врачанско
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Имате статистическо мислене и анализирате нещата, дано откриете истината. Миналата година, когато имах много жертви, бяха в много интересна подредба. Никаква логика. Имаше цели редове загинали, без два-три крайни. Имаше редове с със загинали в единия или другия край и редове без жертви. Такива редове с живи семейства имаше, както в предните редици, така и в крайните( в дъното на пчелина ). Скоро си разглеждах тефтери от предходни години, ами то проблема е крещял, ама кой да види. Една година доста слаби семейства, на следващата слаби семейства и някоя жертва. На следващата повече жертви и така докато се стигне до големия мор 2016-2017г. Е, стреснах се и добре, че не бях занулен. Смених тактиката и тази година нямам загинало семейство, няма и трагично слаби ,само три без майки ( вече оправени ). Това, като се има предвид, че бракувах само по-старите рамки от жертвите ( някои си бракуваха всички ). Успешното зимуване го отдавам на : смяна начина на третиране срещу акара и провеждане на профилактика срещу ноземата ( според мен--Церана ).
    Праща ли проби за изследване за нозематоза? Преди как си третирал срещу акара?
    Медец

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от todor.mitkov Виж публикацията
    Праща ли проби за изследване за нозематоза? Преди как си третирал срещу акара?
    Не . Грешката с акара беше късното третиране на есен и нетретирането напролет.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Джанката е цъфнала при мен и не само джанката, но в неподходящ момент. Днес голям студ, даваха го 19 градуса а термометъра показваше само 1 и изглежда ще се задържи доста време студено. Пчелите бяха много активни последните дни, и създават илюзия че са много силни семейства, но за съжаление не е така. Сухото лято и ранното спиране на яйцеснасянето си каза думата, част семействата са слаби на 4 рамки с пчели и 2 рамки с яйца. Не съм правил преглед просто ми трябваха няколко прилични семейства за продаване и за това прерових няколко кошера докато намеря това което ми трябва.

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.12.2014
    Пчеларски район
    Врачанско
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Не . Грешката с акара беше късното третиране на есен и нетретирането напролет.
    30 години при нас няма пролетно третиране и всичко си е в норма. Може би от последните 2-3 години като че ли има някакъв проблем с неясен източник ама загиналите семейства бяха възстановявани, а по-малкото мед от едни кошери се компесираше от други и си вървят нещата като по калъп. 2017-та за първи път около 1/3 от кошерите въртяха на празно и за целия сезон нямаха оправия. И тук чета колеги как пишат за нозема, 3-4 третирания, болести, драми, все неща непознати за нашия район, и се чудя дали ни е дошъл и на нас реда и какво става.
    Иначе в топлите дни набързо погледнах как са нещата и кошерите ми харесват. Констатирах и няколко метнали се, които още есента си влязоха слабички и застудяването ги е превалило. Не съм ровил да гледам за пило и майки, че някак времето още не е подходящо да ги притеснявам. Появи се и добро количество прашец и сигурно се позапасили. На по-гладните им сложих по медена питка и чакам да мине това застудяване.
    Медец

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Нямаше ли нещо подобно и при Агрото /колегата agro/ , не помня къде го коментирахме, но не беше отдавна, май.
    Оттука беше: http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=590&page=120
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 22 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 22 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •