Днес за 7.5 часа нон-стоп работа успях да прегледам 4/5 от семействата. При прегледите установих 6-та жертва със снесени яйца и няколко запечатени килийки. При прегледа ми направи впечатление големия контраст между семействата - около 9-10% ненормално силни и 7% които не си заслужава да си живуркат и затова ще ги обединя. При прегледите установих още 3 със сигурност без майки и 1 с ? - късна неоплодена майка вероятно. На храна са повече от добре - само на 4 бр. додах по 2 рамки с мед. Утре продължавам като ми останаха още 11 бр. за преглед. Пилото, пилото го няма никакво. От всичките само при 4 бр намерих запечатени по 20 килийки. Добрата новина е, че майките с оглед на снесеното по средно около 2 рамки отрито пило на около 5-7 дена са се активизирали. Пчелите внасят като луди оранжев прашец, почистват нови килийки и пренасят хранителни запаси. Леската която даваше преди застудяването, вероятно е прецакана. Сушата през август-септември, ранното спиране на снасяне на майките и сравнително топлата есен и зима според мен си казаха думата. Оттук-нататък ни остава повечко работа с по-слабите семейства. Силните си знаят работата!