Сиропът, в който се разтваря това съединение на метал от Менделеевата таблица, от какво се състои?
Когато правех опита бяха ампули,ама тук писаха откъде да си купя на грамаж.Така,че сега ще пробвам наново със солта.Важното е дозата за един кошер- два пъти (интервал от4-5дни) по 3милиграма на кошер т.е. за един кошер ти трябват6мг.Имам идея кой да ми измери такива грамажи, но не съм говорил още с него.А тва за менд.таблица,приятелю,аз не съм изобщо в час.Моля ви, не ме карайте повече на пиша,за мен това е много трудно,а и няма какво повече.
Абе то е написано откъде да си купим, ама дали е възможно. Производителят http://alphachim.com/laboratory-chem...-litiev-hlorid пределно ясно си го е написал, "Алфахим ЕООД не предоставя химикали на частни лица". Пък и ми е интересно дали литиевия хлорид се разтваря лесно във вода.
В статията най-подробно се обяснява опитите с Литиев хлорид. Дозата за 1 пчела е 10 мл сироп в които се съдържа 10.6 мг Литиев хлорид. Както колегите са писали това е 1 гр на литър. Опитите са правени в клетки с точен брой пчели 30 или 50 пчели. Тази доза е еднократна. При продължително хранене пчелите живеят 25 дни, тези хранени без Литиев хлорид живеят 35 дни. Извода при продължително хранене съкращава живота на пчелите с 10 дни. При еднократна доза 0-1-2 дни. Правени са тестове в няколко роя без пило, като майката е затворена в клетка, ефективност 88.9 %. Не са правени тестове в полеви условия, в нормални семейства с пило, каква ще е ефективността. Няма препоръка в кой период от сезона да се третира. Не е ясно как ще се развива пилото при тази доза. Тепърва предстой да се тества в реални условия, така пишат авторите. За сега само надежди. Никъде в статията не се споменава за изследване на остатъци в мед или восък, поради простата причина че на са правени третирания в реален кошер. Правени са тестове с други соли да се установи коя от съставките е активната Лития или Хлора. Оказва се Лития, могат да се ползват и други соли на Лития, но се предпочита Литиев хлорид пред другите защото е най-евтин и най-малка смъртност при пчелите.
Хм, според статията литиевия цитрат е много по ефективен от литиевия хлорид. Направих опит да потърся някоя лаборатория да го продва, но ядец. руснаците продават бол литиев цитрат, ама в България няма никъде. Помагайте с търсенето колеги?
Правени са тестове с пило, екстремно токсичен за пилото - 100% загуба на пилото при минимална доза.
За пръв път лития се използва в пчеларството през 1912 г. като трейс елемент за проследяване къде отива захарния сироп в кошера. Извода от тогавашното изследване е да не се храни непосредствено преди паша дори без поставени магазини. Лития се е озовал в стоковия мед.
Използвал се е и в оригиналната напитка 7-up за ефурично настроение и вероятно пристрастяване, по-късно забранен.
7up.jpg
Богохулство е да мислиш, че нещо е случайно.
Да хапнем да пийнем, другото е лъжа.
Живота свършва, парите не.
Колеги,като не ми вярвате-неправете нищо.Аз бях доволен,но останах с впечатлението,че нещо съм объркал и затова потърсих мнения ама тук само теоретици и критика.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))