Здравейте колеги!
Миналата седмица напчеларското изложение си купувах нов блузон и се срещнах с един познат-Калин.Той ме убеди да си закупя пластмасови основи-става въпрос за Бургаските.Поприказвахме си и се навих и купих по 10 магазинни и плодникови за проба.Той ме информира от къде мога да науча как се монтират,почистват и т.н.
Изгледах и изчетох внимателно написаното във форума-даже си водих записки,колкото и да ви е смещно.В Съботата си закупих лепило и сковах рамките.В неделята започнах да монтирам пластмасовите основи-бавно и внимателно защото ми беше за пръв път.Честно казано заниманието е доста приятно и не изисква много време.Ще трябва да си изрежа само повечко плоскости с които да притискам основите докъто лепилото изсъхне.Решил съм напролет да направя отводка изцяло с пластмасови основи за да видя как ще се развият семействата.От това което прочетох за тях много ги хвалят и може и аз да премина изцяло на такива основи.
Поздрави:Цветан Димитров
Добре си взел 20,аз имах глупоста да пробвам с 500лр,е...ужасен филм.още имам стотина,пазя ги за преградни дъски.Казват че магазинните ги градят доста по успешно.Пробвах с мазане,пръскане,с нищо.. Градяха ги добре(като восъчни)само силните,при средни и по слаби-къде на половина,къде само наплюти,къде нормално но в пъти по бавно...Пердето тотално ми падна когато открих две сем.дето уж ги разширявах-наплюли ги само и турили роеви маточници.Хич не ме кефи да обтелвам,тазгодишния експеримент ще е с 10 пластмасови рамки с ония твърдите основи...Ще кажа по натам.
Аз си мисля, че няма да преминеш на такива основи.
На втора страница прочете ли ми мнението? Това ми беше сефтето у форума... Значи аз имам само ЛР, пак от Плевен купувани и все още десетина-петнаесе броя са в експлоатация... Бе сигур станаха на по десет години, от 2-3 години не ги изкарвам от кошера /в смисъл да стоят на склад/, само остъргвам с шпакла восъка и обратно в сандъка. Така ще бъде докато ми харесват рамките - после в огъня и приключвам с тях.
Някоя снимка няма ли да качиш? Да ги видим как изглеждат, па и как си ги сглобил.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Аз изцяло преминах на пласмасови рамки(магазинни ДБ), но са по скъпички. Накрая винаги по евтиното излиза по скъпо.
Аз бих пробал с такива основи ако видя работа на терен.Примерно регистриран пчелин с кошери номер 36 136 256.
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))