Не съм тръгнал да си внасям майки и за момента нямам намерения такива. Но за съжаление българските пчелари нямат възможност да си купят майки предназначени за репродукция, просто няма кой да ги предложи. Аз не съм селекционер и знанията ми по генетика са някъде на много начално ниво. Майкопроизводтсвото обаче не е никак трудно и аз предпочитам да се снабдя от някъде с качествен генетичен материал. По цял свят хората работят така, само в България сме майстори по всичко! Кофти ама няма много специализирана литература на български по въпроса, а специалистите в нашата сфера от които да попиеш информация и да се учиш са още по-малко. Така и осведоменоста, знанията и уменията на пчеларите като цяло са...и от там произлизат мнения от сорта - "ми за кво ти е майка от сой като не знаеш кой търтей ще я оноди"... Относно селекцията, която води природата ами тя не съвпада с нуждите на пчеларите. Ако природата селектираше за голям добив на мед и кротки пчели, то отдавна да са се затрили от лицето на земята. На всеки от нас му е готино като види магазините напраскани и побелели нали, сори но аз не мисля да се задоволявам със "златната" среда![]()