Здравейте,
Ник, кефя се на дръжките които си сложил. Не харесвам вкопаните! Смятам, че щети бъде по удобно ако са с дебелината на первазите ти. Добра работа си свършил! Успех и занапред!
Поздрави, Г. Георгиев
Днес взех да ремонтирам един капак и пипнах платът и изненада питката я няма. Аз гледам най силните кошери че не са пипнали питките и си мися, щом те не са изяли и другите не са. Та се наложи да проверя всички, поне става лесно само вдигам капака и натискам платът. Та 4 са изяли на 80%, 7 семейства на 50% а всички други още питката си е цяла от горе.
Забележете само каква е чистота от мрежестото дъно, сега се чудя дали да сложа кашон на мрежата или така да ги оставя.
Недей слага плътна преграда на мрежестото дъно, още повече, че температурите тази зима вървят предоволно. При мен навсякъде, където имам такова нямам плътна преграда, пчелите са си само на мрежа и няма никакъв, ама абсолютно никакъв подмор. Май както ги зазимих, така ще излязат през март. Кошерите са си сухи, въпреки, че вече на доста места, където има мрежесто дъно, вече за четвърти път слагам подхранка. Душа да ми е яка през май, ако започнат дъждове.
Пробвал ли си без да ги затваряш? Да не би това да е поредната заблуда останала от миналато. Това го пише в книгите и аз го правех, но миналата година пробвах 7 без да ги затварям и ефекта беше лау. Но тогава имах здравословни проблеми и малко ми се губи от експеримента. Притеснява ме да не застудее повече и да измразят пилото когато стане повече, но от друга гледна точка нощните температури ще попречат да направят повече пило от колкото може да гледат. Темата е интересна, тази година ще прбовам пак.
Колеги, при отворени дъна споделяте, че пчелите консумират повече мед( което е напълно естествено), това не означава ли, че зимните/старите пчели ще се "износят" по-бързо, и ще умрат по-рано?... и съответно ще отгледат ли по-малко пролетни пчели и пило?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))