Майката е млада 2016г. снася супер,търтеите са останали от лятото,сигурен съм.Просто за първи път ми се случва.За жалост имам едно кошерче загинало,първата ми загуба като пчеларбеше слабичък,другите са ок.
Майката е млада 2016г. снася супер,търтеите са останали от лятото,сигурен съм.Просто за първи път ми се случва.За жалост имам едно кошерче загинало,първата ми загуба като пчеларбеше слабичък,другите са ок.
За мен млада майка е на един сезон! 2016 г ще почне 3 сезон , от което следва ,че трябва да я смениш тази година.Честно казано и аз имам от 2016 не малко майки, но ще ги сменя тази пролет, нищо, че съм ги оставил защото съм доволен.
Колкото до отводката, която е загинала, не се ядосвай.Ще си направиш нова, която може да ти се отплати с един магазин мед!
Успех!
Днес открих четири без майки,на трите им дадох по един вестник и готово,четвъртото обаче ме хвърли в размисъл- няколко люпещи се пчели и три красиви маточника,единия запечатан.Казват че вече има търтеи,но аз не съм ги виждал(което не означава че няма).Съвет?..
Аз видях няколко тътея при облитането преди няколко дена. В силни кошери винаги остава по някой търтеи.
Обратно е Ник. Силните ги гонят още щом свърши последната паша,а някои и по–рано.Остават търтеи в с–ва в които майките не са се доказали–вече са стари или спермотеката им е непълна.Но винаги има и изключения от посочените.Остават и в кошери които до късно са имали пило. А знаеш, че наред с оплодените яйца майката пуща и някое друго неоплодено,за кадем.
А сега при силните с–ва/пълен плодник с пчели/ вече има и излюпени търтеи,напълно нормални,едри,расови за разплод.
Ако познаят синоптиците,следващите три дена ще се убедиш при бурните облитания на пчелите след тези дълги дни на затвор.
Можеш да ги оставиш и да експериментираш, някъде около теб може да има пчелин с търтовъчно семейство и да се оплоди майката, но качеството и под съмнение. Най-добре обединявай да не си губиш времето. Когато майките са захранени и снасят и дойде подобен студ като този в края на февруари, майките могат да простинат и загинат, не само да спрат яйцеснасянето. В момента преглеждам моите, имам един със запечатано пило и затрита майка, не са могли да заложат маточници.
В момента има 18 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 18 гост (и))