Както се споделяше тук за пило още през декември, то логично е в това пило да има заложени и неоплодени яйца. Та от тези яйца са вече излюпените търтеи.
Майката е млада 2016г. снася супер,търтеите са останали от лятото,сигурен съм.Просто за първи път ми се случва.За жалост имам едно кошерче загинало,първата ми загуба като пчеларбеше слабичък,другите са ок.
За мен млада майка е на един сезон! 2016 г ще почне 3 сезон , от което следва ,че трябва да я смениш тази година.Честно казано и аз имам от 2016 не малко майки, но ще ги сменя тази пролет, нищо, че съм ги оставил защото съм доволен.
Колкото до отводката, която е загинала, не се ядосвай.Ще си направиш нова, която може да ти се отплати с един магазин мед!
Успех!
Днес открих четири без майки,на трите им дадох по един вестник и готово,четвъртото обаче ме хвърли в размисъл- няколко люпещи се пчели и три красиви маточника,единия запечатан.Казват че вече има търтеи,но аз не съм ги виждал(което не означава че няма).Съвет?..
Можеш да ги оставиш и да експериментираш, някъде около теб може да има пчелин с търтовъчно семейство и да се оплоди майката, но качеството и под съмнение. Най-добре обединявай да не си губиш времето. Когато майките са захранени и снасят и дойде подобен студ като този в края на февруари, майките могат да простинат и загинат, не само да спрат яйцеснасянето. В момента преглеждам моите, имам един със запечатано пило и затрита майка, не са могли да заложат маточници.
Аз вече си имам една нова майка на около две седмици.
Ако няма търтеи до колко време може да не се оплоди без последствия за последващо развитие,и има ли такъв вариант?
В момента има 28 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 28 гост (и))