Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 36 от 41 ПърваПърва ... 263435363738 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 351 до 360 от общо 401
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Имам няколко въпроса към колегите, които са почиствали използвани рамки в сода каустик.
    Колко процентова разтвор ползвате или ако не ви се смята колко сода слагате на колко вода?
    Разтвора горещ ли трябва да е или врящ?
    Колко време трябва да престои рамката в разтвора?
    Необходима ли е друга процедура освен изплакване след изваждането?
    Заслужава ли си въобще цялата процедура?

До миналата година изхвърлях ползваните рамки. Миналата година спрях да хвърлям, че станаха много и ми досвидя, но после обтелването където се налага и изпъването на теловете беше отврат. Тази година пак имам няколко стотин рамки минали през топилката и се чудя как да подходя.
    Аз веднъж съм минавал през тоя филм със сода каустик, защото се сдобих с коварна болест по пчелите. Използвах 3% разтвор на сода каустик и вода. Потапях рамките в горещия разтвор (съда е в/у газовия котлон), след което изплаквам обилно, но въпреки това рамките побеляват. Проблем създава и прополиса и восъка, който образува пяна на повърхността след ентата рамка и при изваждането, остават по нея. Така ги оставих да презимуват на открито. Дъжда и снега съпроводен със студа, им повлияха перфектно - изчисти се всичко. Обгарял съм ги и с газовата горелка, там проблема е, че почерняват и е добре да се оставят на открито зимъска, поради същата причина. Напоследък не правя допълнителни манипулации по рамките. Изваждам ги от топилкита, оставям ги на открито и после пристягам телта, където е необходимо поставям нова, както и някоя друга скоба с такера и отново в кошера.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Моя метод на дезинфекция на инвентара след основната паша и свалянето от кошера е с Мравчена киселина. На кумин и отгоре изпарител за МК, като няма изпарител става с парцали, легени и др. За този метод съм чел в статия от нета преди години на английски. В последната си лекция проф. Гургулова дава точни указания за метода, на 1 м3 се слага 120 мл МК 60 %. Освен МК тя препоръча и оцетната киселина само защото била по-евтина. Престоя трябва да бъде 4 дни, така се убиват ноземните спори. За предпочитане е МК да не се разрежда, да се слага 85 % така както я продават.

Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    Пробвах преди години по руския метод с оцетна киселина, магазинните рамки в магазините и на комин в помещение. Отгоре затворени с фазер или каквото има. Върху рамките на най-горния магазин поставях много плитка паничка пълна с домашен ябълков оцет, който се изпарява за около седмица и нещо. След това наливах през две седмици оцет до настъпването на студовете. Рамките се запазиха без молци. Осите идват малко повече, ама нейсе.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Само да обърна внимание, че Рости пита : как се почистват рамки, а не как се дезинфекцират.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Да, моето желание е с възможно най-малко труд да премахна налепите от восък прополис и т.н. от рамки които вече са минали през парна восъкотопилка.

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Пробвал съм да обгарям с горелка, но е бавно,мръсно, некачествено и опасно. Восъка и клея се палят, капят, понякога рамката почернява, защото където восъка или клея е по-дебел трябва да задържиш пламъка. В сглобките и в отворите за тела всичко остава - там не може да се загрее достатъчно, поне така изглежда. Става по-лесно, но пък бавно ако преди това восъкът се остърже - подпирам рамката в шкембето, хващам ножа в двата края и всяка летва от всяка страна я стържа. При тази технология не можеш да запазиш теловете и трябва наново да се зателват.
    Във фирмата, в която работя ги слагаме в парова топилка заедно с питата. След като спре да изтича восък (проверява се с поднасяне на съд със студена вода или студен предмет - нож, например, под чучура) рамките се вадят и веднага се слага следващата партида, а извадените се почистват, докато са топли. Ако не са били нападнати от молци само едно изтръскване е достатъчно, но ако има паяжини, те се оплитат в теловете и трябва да се чистят. При необходимост теловете се обтягат и са готови. Ако не са били яко сковани и се е разчитало предимно на лепило, то имай предвид, че лепилото се разпада от парата. Този вариант ми е най-лесен и бърз и сега си правя парна восъкотопилка. Отделянето на восъка от троптината и почистването на рамките са събрани в една операция и не се налага предварително изрязване на троптината, за разлика от другите два начина.
    Относно натриевата основа. Пробвах миналата година с прибл. 5% и температура - до завиране, след което ги оставям малко да киснат. Неприятното е, че восъка влиза в реакция със содата и се осапунява. Получава се бяло вещество, което изплува на повърхността и като вадиш рамките полепва по тях. Не се разтваря във вода и трудно се отстранява. Спасението е или след това да се поставят във вряла чиста вода, за да се изплакнат, или преди да се извадят да се отстрани бялото сапуноподобно вещество от повърхността на ваната, например като се налива вряла вода, за да прелее или се отлива или изгребва. Пробвах, като преди да ги извадя разбутах пяната, за да отиде на края и тогава излязоха сравнително чисти. От резултата като качество съм много доволен, но нали разбираш-ръкавици, химическа предпазна маска, особено ако си на закрито и риска да се полееш не са за пенебрегване. Освен това трябва да си изрязал троптината.
    Това мога да кажа от моя скромен опит. Изборът е твой.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Още двама човека ми споделиха за това "сапунено" вещество което изплува и после полепва по рамките като се вадят. Чудя се дали ако се направи едно ситно метално сито с размера на казана и се слага над рамките. Така хем ще ги притиска да не изплуват хем ще излиза първо и ще обира "сапунката"

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Stefanbg Виж публикацията
    Във фирмата, в която работя ги слагаме в парова топилка заедно с питата.
    Включвай се по-често, че шефа ти ни заряза. Поздрави го.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Още двама човека ми споделиха за това "сапунено" вещество което изплува и после полепва по рамките като се вадят. Чудя се дали ако се направи едно ситно метално сито с размера на казана и се слага над рамките. Така хем ще ги притиска да не изплуват хем ще излиза първо и ще обира "сапунката"
    Доколкото схващам изплувалия "батак" се явява при варене на разтвора. Пробвай на студено, че при твоята бройка ще я патиш. Рамките, които съм обработвал бяха малко и сигурно за това нямам спомен за "батак". Не твърдя че няма да има, но може би по-лесно ще се отмива.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Доколкото схващам изплувалия "батак" се явява при варене на разтвора. Пробвай на студено, че при твоята бройка ще я патиш. Рамките, които съм обработвал бяха малко и сигурно за това нямам спомен за "батак". Не твърдя че няма да има, но може би по-лесно ще се отмива.
    На студено се съмнявам да се получи нещо, но дори и да стане, ще е определящ фактора време, а в нашия занаят е безценен.

Страница 36 от 41 ПърваПърва ... 263435363738 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •