agro само ще ти пожелая, да не е Нозема Церана, че съм слушал много лоши работи за нея.
agro само ще ти пожелая, да не е Нозема Церана, че съм слушал много лоши работи за нея.
Тц. Нали това се оплаквах лятото, че много пчели пълзят по земята, опитват се да летят, но не могат и така си умират. Носих проби за анализ, ама анализа с нищо не помогна - вируси имало, ама те не се лекуват. По този повод рових из търтеевото пило на строителните рамки за акар - нищо не намерих. Цитат из доклада от изследването:
· Проби № 1 е опаразитена с N. Ceranae, с множественост 284 000/пчела.
Установения брой ноземи за пчела е незначителен. Моя съвет е ако няма изразена клиника в пчелните колонии да не ги третирате. През лятото семействата се засилват и възможноста на младите пчели да се инфектират е малко вероятна. Обикновено пчелите се заразяват при почистваане на килииките в семейства заразени с нозема. Споделям заключението на редица автори, че при множествeност на N. ceranae до 500 000/пчела не се предприема лечение.
· В пробите от пчели бе намерен вируса на черния маточник в малка множетвеност.
Вируса на черния маточник (BQCV) засяга предимно развиващите се ларви и какавиди. Вирусът за първи път бе изолиран от умрели ларви запечатени в техните килийки, техния цвят варира от тъмно кафяв до черен, от където идва и наименованието на вируса. Болни ларви има бледо жълт външен вид. Незрялата ларва умира и става черна на цвят. Вирусът се съдържа във възрастните пчели, но без видими симптоми. Той заема второ място по разпространение след DWV.“
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Въпросчето ми, по-скоро, беше за изпогубените майки...
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Ако загубата беше равномерно разпределена из пчелина, обяснението с гъстото разположение иди - дойди. Но какво му е на първия ред точно, че само той си е заминал, и то 80%, един до друг, без пропуск. Това е реда на снимката, който е най-отпред, отдясно на пътеката всички кошери загинаха, отляво на пътеката само първия до нея. Два кошера без майки обединих още лятото, останалите не иззимиха :
пчелин1.jpg
Вижда се по пътеката колко пчели са по земята, въпреки далечния план на снимката.
Единствената разлика на тези кошери с останалите е, че тях следобяд най-дълго ги огрява слънцето, но разликата е два часа максимум.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Миналата година имах 80% зимна смъртност и аз.Бяха останали само крайните от реда живи.И аз се чудих как пък само крайните и каква е причината.Тоя ред за който ти споменах е на югоизток с прелките.Според мен проблема ми беше в мен самия.Тоя ред е от последните на които правя прегледи.
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
По твоя случай на умрели пчели край кошерите писах, че единствения начин за справяне е смяна на майките. Като при придаването на новата майка не трябва да има открито пило. Вирусите не се лекуват, но това не означава, че трябва да се предадем и да броим жертвите. Когато има Нозема церана тя блокира имунната система на пчелите и отключва вратата за вирусите, те обикновено не са единични, а няколко на брой. Акара само способства за тяхното по-бързо разпространение, може и без него,но след като се разпространи вируса и започне да боледува пилото вирусите потискат размножаването на акара. В семейства силно засегнати от коктейл вируси може да не се открие нито един акар. Получава се изместване на гостите/болестите/ върху гостоприемника /пчелите/. Има два термина в медицината контагиозност и вирулентност,
тук са обяснени добре. http://www.puls.bg/reference/dictionary/dictionary_1414.htmlНоземата подпомага вирулентността, а акара контагиалността и резултата е синдром на празния кошер, в резултат на н- на брой вируси, някой от които още не са дефинирани от медицината. За това трябва профилактика на нозема и безкомпромисна борба с акара.
Причината може да е доста по проста. Нека Агро отговори на останалите въпроси които зададох. Зазимяването на ЛР си е трудна задачка. Мисля че има нещо объркано там. Агро ако направиш клипче като ги отвориш да разгледаш ще можем евентуално да видим неща които ти не виждаш и да сме максимално полезни.
Агро,
Накрая да не се окаже, че търсиш под вола теле, разни болести де? Проверява ли електропроводимостта на меда в кошерите, ами ако е манов? Често се случва, че медът е светъл, ама минералите му пак са много, тъй че най-добре е медът да се диагностицира. Неслучайно преди беше споменал, че си намерил малко диарични петна. Аз заради това в края на август вадя от плодниците, каквото може и след това наливам по 10 кг захар.
Умрелите пчели през лятото, хм... И на мен ми се е случвало, след което от слънчогледа вадих ядец. Мисля си, че комбинацията влажно и дъждовно време с изобилно количество прашец прави проблема, като води до поленова токсикоза.
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))