Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 18 от 683 ПърваПърва ... 816171819202868118518 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 171 до 180 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от balkan250cc
    Здравейте.Имам един въпрос.Преди около 2 седмици сложих на един ДБ-кошер магазин.Днес отворих да видя какво е положението и видях следното:имаше 5-6 рамки със мед незапечатан, на средните три рамки от долната страна имаше запечатано търтеево пило.На какво се дължи това и какво да правя.Дали като се излюпи пилото майката ще снесе пак или ще запълнят с нектар.Акацията тъкмо цъфна.
    Споко, майката се е качила за малко горе в магазина и понеже магазинните пити са с по- дълбоки килийки, там е снесла търтиеви яйца. И пак е слязла в плодника, иначе щеше целия магазин да ти нанесе. Това пило като се излюпи търтиевото, пчелите ще го запълнят с нектар.

Автор
    Регистриран
    16.03.2011
    Пчеларски район
    с.Гълъбник Община Радомир
    Евгени,Благодаря за отговора.
    Мисля ,че ще сложа новия корпус между двата и ще ротирам.
    Днес около 18:00ч. при температура на въздуха 11 градуса и напоителен дъжд ,имаше летеж на пчели прибиращи се и излитащи .Наистина количеството им не беше като при хубаво време ,но се изненадах ,че пчелите въобще излизат на вън в това време.
    Дали са"надушили" акацията, какво мислите?

напълно нормално за силно семейство, днес ръмеше а от най силния ми кошер излитаха и се връщаха пчели.Така че хората са го казали, само силни семейства в пчелина.........

Автор
    Регистриран
    31.01.2011
    Как се ползват - скоби за рамки?

Скоби за пчелни рамки. Служат за обтягане на тела в пчелната рамка

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    По-няколко начина могат да се ползват,но предназначението им е вместо да дупчиш рамките и след което да прекарваш телта през дупките и т.н,забиваш ги от вътрешните страни на рамката като оставяш 1-2мм за дозабиване на скобите след като обтелиш с телта ,след дозабиването им телта се опъва-играчка голяма.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Наблюдател
    Регистриран
    26.10.2010
    здравеите искам дави попитам днес един малак рояк влезе в един празен съндак,рояка е много слаб как да го засила

Автор
    Регистриран
    18.03.2012
    Възможно ли е майката да не иска да снася в стари пити? Проблемът е, че нямам по-нови за да ги сменя.. Слагам им за градеж, но много бавно градят.
    "Въображението е по- важно от знанието"- Алберт Айнщайн.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Ако е слабо семейството, бавно ще градят. Иначе не би трябвало да се мръщи майката на черните пити, освен ако тя не е нещо калпава или питите ако са деформирани. А и времето тепърва се оправя, градежа ще се засили, ако е добро семейството.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Когато се поставят восъчни основи за градеж - задължително се подхранва!

Потребител
    Регистриран
    29.05.2012

Помощ !

Здравейте ... искам да попитам как изглежда търтовката защото мисля че имам един кошер с търтовка/и ... преди време имаше много свещеви маточници и си мислех че ще стана рояк и направих отводка но преди 1-2 седмици забелязах че няма никакво пило и се чудех дали е ройнала и съм спрял поколението като унищожавам маточниците или без да искам съм я убил .. предадох майката от отводката но на следващият ден тя литна и не се завърна обединих пчелите с главното семейство и отводката и предадох една пита с незапечатано пило но на нея беше майката стръсках питата и сложих питата на безмайченото семейство и отварях скоро и гледам има запечатани свещеви маточници а и ново пило на безмайченото семейство и има и яйца на др кошер и се зачудих какво става прегледах дали майката се е върнала но не е и започнах да стръсквам всички пчели в главният кошер ... на следващият ден пак отварям и има яйца в 2 та а не видях майка а пък на 2 та има яйца ( но не в корпуса където стръсквах пчелите от безмайченият кошер ) ... на главният кошер преди да започна да правя тези маймунски неща беше с 10 пити пълно пило а сега намаляха ... сега целта ми е да видя дали когато съм стръсквал пчелите в горният корпус е и самата майка там ( ще забележа по пилото ) а самите корпуси са разделени с ХР и се чудя какво да правя да продължавам ли да стръсквам пчели в главният или да оставя да се развиват както си искат ? и какво да правя ?

Страница 18 от 683 ПърваПърва ... 816171819202868118518 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 18 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 18 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •