Цитат Първоначално публикувано от Marian Виж публикацията
Да се включа и аз в тази толкова лоша тема. Днес отидох да видя как са пчелите и видях, че от 21 кошера 5 са празни. Вътре има поне 20 килограма запечатан мед, по около 100 измрели пчели, които са на кълбо на 1 рамка и около 10 коремчета на пчели на дъното на кошера. Направих клип, но се чудя как да го кача във форума.
Преди две години имах същото положение с 5-6 семейсва (от общо 110). Типична картинка на синдром на празния кошер. Не съм лекувал с нищо. На другата година по същият начин в периода октомври - ноември загубих половината си семейства, а през март още 15 семейства. Отново не лекувах. През лятото от оцелелите семейства чрез отводки възстанових бройката. В момента съм съм със 130 живи семейства (днес облитаха всички).
От всичко което съм чел и слушал по въпроса стигнах до извода, че това е епидемия нозема церане в комбинация с вирус.
Твоите в кой регион са? През лятото имаше ли пълзящи пред кошера пчели? Имаше ли семейства с много пило и много млади пчели, но без летящи? А, признаци на вирусно заболяване?