Проблемното семейство все още е живо. За моя голяма изненада, едно друго семейство бе загинало от глад. От повече от 8 години, не ми се бе случвало, пчелно семейство да загине през зимата. Така, аз подцених опасността. Реших да се правя на професионален пчелар. През началото на октомври прегледах хранителните запаси на няколко пчелни семейства, на случаен принцип и приех, че и при останалите, положението ще е подобно. Налях в хранилките инвертиран сироп - на всички по равно. На 13 пчелни семейства - общо 28 кг апиинверт. През ноември третирах с ОК и ги зазимих. И повече не ги погледнах чак до сега. Загиналото семейство бе относително силно откъм численост на пчелите. Вероятно са отглеждали пило до късно и са изконсумирали храната още преди началото на зимата. Наложи се да правя преглед на хранителните запаси на всичките пчелни семейства. Само на две от тях, запасите бяха критично малко. Сложих им по една питка храна от по 1 кг. Не знам за колко време ще им стигне. Затова мисля след около 10 дена да им сложа по една питка Апифонда от по 2.5 кг, за да не се занимавам с тях до средата на февруари, когато ще започна масово подхранване с питки на всички семейства, независимо от хранителните им запаси. Пропуснах да отбележа, че загиналото семейство бе в ЛР корпус. И предишните загинали семейства също бяха в ЛР корпуси. И двете семейства с критично малки хранителни запаси също бяха в ЛР кошери. Явно, опитът ми с този вид кошери не е достатъчен. При ДБ кошерите, които засега са по - многочислени, всичко е наред.