Моля да го прочетат,по-вече от един колега!Прочетох малко.То бе написано от някои професори,доктори,но останаха много въпроси -без отговори.Заблудих се от едно клипче,бъкащи в мрежите, снимано на пчелина на колега с35кошера.Аз имам 3 !!!!!!!!
Моля да го прочетат,по-вече от един колега!Прочетох малко.То бе написано от някои професори,доктори,но останаха много въпроси -без отговори.Заблудих се от едно клипче,бъкащи в мрежите, снимано на пчелина на колега с35кошера.Аз имам 3 !!!!!!!!
До година ,ще се чуваме по малко.Весели празници и щастливо лято!
Пчеларството последните години се е променило, но от книгите може да се научи поне основата, биология на пчелата и развитие на пчелното семейство. От тук на татък всеки пчелар си има негови разбирания "1000 пчеларя 1000 методи на работа" но това се учи с практиката.
Здравейте колеги
Искам да ви питам начините за подсилване на семейства :
1-Чрез зряло пило - там нещата горе долу са ясни
2-Чрез местене на кошера (налитане на пчели от други семейства ) -при тоя метод дали майката се затваря за да нея убият налитащите пчели ,как се постъпва ?
3-?
4?
.........
Здравей. Това на пролет ли искаш да го правиш? Когато цъфнат овошките и има приток на нектар и прашец върху силно семейство слагаш ханеманова решетка, а върху нея семейството, което искаш да подсилиш. Като правиш това обединение напръскай двете семейства отгоре между рамките със сироп или разредена с вода ракия, или мастика, или просто сложи вестник между семействата.Ако майката на слабото семейство е добра и проблема да са слаби е бил другаде, тогава пчели от силното ще се качат при нея и ще започнат да я обгрижват. Когато се напълни с пило, пчели и храна направо ги отделяш като цяло ново семейство. Ако майката е била слаба и заради това и семейството е такова, то тази майка просто ще изчезне и няма да си отслабвал други семейства с пило и пчели на вятъра. Всичко това при условие, че си свел опаразитяваното с вароатоза и нозематоза (ако я имат) до необходимия минимум.
Стопих лагерите на търсачката, но не открих нищо за пчелопакет, пакетни пчели или тем подобни.Някой може ли да помогне.
А колко беше лесно на бати Янчо да драснеш два реда на лично.![]()
Добре, може да няма такава тема, но нали тук е за въпроси та : знае ли някой как работи (принцип )консервената кутия- хранилка в пчелопакета ?
![]()
![]()
В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))