Цитат Първоначално публикувано от Kavezu
Здравейте! Прегледах темата, но не намерих отговор на въпроса, който ме вълнува- възможно ли е след уеднаквяване на миризмата на двете семейства, вертикалната преграда при ДБ да бъде заменена с ХР /единична или двойна/. Така, че пчелите да контактуват с двете майки и всяка една от майките да чувства цялата армия в кошера, като по този начин увеличава яйцеснасянето си.
единия начин е както го е описал buci59, а ако искаш вместо мрежеста преграда да ползваш ХР то тогава решетката трябва да бъде двойна или да бъдат две решетки, като разстоянието м/у тях да не е по-малко от 7см. Но внимавай, ако ще работиш с ХР - малко е деликатно, хубаво е преди да я поставиш да си убеден, че миризмата им е уеднаквена, а това става най-сигурно, като изкарат 2-3 първо с мрежеста преграда.

Цитат Първоначално публикувано от Alex77
Ами и аз искам да попитам нещо, дето е питано по- горе, но никой не отговаря, а и на мен не ми стана ясно. По какъв начин пашата дава значение за това къде се поставя медовия корпус на двумайчино семейство? Дали се слага между двете майки или над всяка?
няма строго правило - пробвал съм и м/у двата корпуса, пробвал съм и в/у най-горния. И двата вариянта стават, и пашата не е определящ фактор - лично за мен е по-добре да е м/у двата корпуса има си предимства, но от друга страна става малко по-трудоемко, тъй като всеки път ще се налага да сваляш горния корпус. Пробвай и двата вариянта, едновременно - примерно на 5 двумайчини семейства постави най-горе медовия корпус и на други 5 да е помежду, няма какво да се кахъриш толкова.