Ще Ви разочаровам.Все още не ползвам.Ее...е,към 100–е може да почна да вземам по нещичко.
Ама Вие Уважаеми,като чета писаниците Ви май ходите навсякъде с голямата кошница.Ха сега ударете едно успокоително,санким ще Ви се пръсне машинката от вълнение.Все още съм на работа,за Коледа българския народ трябва да яде,защото по Християнски обичай досега е постил. Вие............Ааа..а забравих,Вашите пости бяха през май–юни,казва се Рамазан.Рамазана/Рамадан/е деветия месец от ислямския календар.Вие спазвате ли го?
"Има народ, роден да господарува. Друг – да твори. Трети – да воюва.
А има народ, роден с едно едничко фатално предназначение: да бъде под чуждо владичество – и да конспирира.
Господи! Не разбирам премъдростта ти, да надариш с тая нелепа стихия народа, който населява моето отечество."
Димитър Подвързачов
Още мисли и афоризми от Димитър Подвързачов, струва си да се прочетат от първата до последната.
https://bg.m.wikiquote.org/wiki/Димитър_Подвързачов
Колеги Агро, Иван и Атанасов, ако не изпитвте срам че сме били под Турско робство, тогава какво е, че толкова ожесточено отхвърляте тезата? Османската империя последните 100 години от робството е отслабвала все повече, а Българите така и не успяват да организират едно масово въстание. Реално заради зверското смазване на тези въстания светът се сеща, че има такава нация като нас. Иначе преди това е било един хадутлук. Забележете че, тези въстания се случват при упадъка на империята и най-вече, когато Българския народ, започва да "вади" отново интелигенция. От много неща можем да се срамуваме през този период, но и от много можем да се гордеем. Въпроса не е в това дали е срам или гордост, а във факта, че Вие се опитвате всячъски да отхвърлите тезата за робството по Българските земи.
Интересно ми е, ако днес дойде някой и отнеме детето Ви или жена Ви и ги закарат някъде, където ще изпълняват всяка негова прищявка и има правото да им отнеме живота без да понесе последствия, как ще го наречете това?
Владичество може би?
Да прав си Атанасов, историята се пише от силните! Та затова и нашата родна история последните 7-8 века я пишат други, че дори и сега...![]()
Аве братчет, цяла нощ ли страда с това робство и срама, който те гони.Я ме цитирай, къде съм писал има или няма робство. Слагам палци на колегите, защото мисля като тях. Защото това е историята, добра или лоша. Защото се опитват да вкарат малко размисъл в бетонираните ви глави. Защото сте жалки с кухия си патриотизъм. Комплексари като македонците, които си измислиха, че не са Българи, а потомци на велик човек. И още и още ....
пп. Като не вярваш на колегите, виж какво казва науката.
https://www.youtube.com/watch?v=5Beq3LZOqBY
пп. жалко, че го няма професионалния историк.
http://www.dw.com/bg/няма-логика-да-...и/a-19022061
Не колега, цяла нощ си спах, а като се събудих отговорих на това което после сте писъли. Как така се извъртя сега че имало робство...
Прав е Гогол за фурнаджийските лопати....
И колега, преставам да пиша по темата, както каза ти по напред, отговори не искам.
"„Мисля, че е крайно време да се спре запушването на устата на сериозната и истинска наука. И още нещо: много важна е ролята на образованието. Защото колкото по-необразована е дадена група хора, толкова по-лесно тя се управлява“, заключава доц. Йорданка Бибина."
"Възможно ли е всичко това да е било градено при робство?"Терминологичната война между по-храбрите историци и някои български националисти започна още през 2009 година, когато в серия интервюта и свои публикации проф. Кръстьо Манчев от Института по балканистика при БАН пръв се осмели да изрече какво точно е „робство” и да докаже с научни факти, че в „космополитната Османска империя такова нещо не е имало“. В резултат авторитетният балканист тутакси бе засипан с огън и жупел под формата на отворени писма и заплахи от страна на различни националистически формации. Тезите му бяха окачествени като „циничи“, „атибългарски“ и „антинаучни“, а самият той беше обвинен, че се е поставил в услуга на „външни, враждебни на българщината интереси“. През 2011 година проф. Манчев повтори пред Дойче Веле: „Раята е била зависима, но зависимост и робство са две различни неща. Раята не е била роб. Роб е онзи, който няма собственост, той е собственост на някого, докато нашите селяни са имали собствени ниви, дворовете им са били пълни с челяд и със стока, притежавали са имоти и са пътували по света. Османската империя се е простирала от Диарбекир до Виена, не е имало никакви граници. Нашият българин е можел да бъде в Букурещ, в Смирна, можел е да отвори дюкян, да развива някакъв занаят, да търгува. Имали сме много богати хора. Идете в Копривщица, погледнете старата част на Пловдив - възможно ли е това, което виждаме там, да е било градено при робство?”.
пп. понеже знам че не отваряте линкове.
Не изгледах целия материал, но превъртях колкото да чуя, как всеки от участниците заяви, че Е имало робство - имали и документи как били продавани българи по европейските пазари за роби, роби са били хора от всякакви етноси, разказват и за пътищата, по които се движели робските кервани и т.н. Обаче в крайна сметка и те, и института по балканистика при БАН доказали с научни факти, че "в космополитната Османска империя такова нещо не е имало". Значи - имало робство, ама понеже международно утвърдения термин за обозначаване на режима бил нещо си, ще трябва да кажем, че нямало робство.
Ами пишете ме луд - няма друг начин. Или аз съм луд, та ми се привижда очевадно извъртане на фактите - или вие сте луди и не виждате, че извъртате фактите. Не разбирам - заклевам се. Както обяснява, че имало роби и изведнъж стига до заключението, че нямало робство.
п.п. но какво ли се учудвам, като знам как в днешно време се отричат и репресиите на режима - свидетел съм бил как беленчани отричат за концлагера на острова. Но за сметка на това пък същия този европейски интелектуален елит с международните утвърждавания, ръкопляска два мандата на г-жа червена святост - изобщо ..... за да не е побъркан света, по- добре да съм побъркан аз. Са жертвам. :Д
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Това е готино, а и вярно. "Българинът е муха със самочувствието на аероплан"![]()
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))