Цитат Първоначално публикувано от kando Виж публикацията
Именно - тъкмо това обясних в предния ми пост, че българския народ не се е запазил...
били са роби, но са имали права, за да плащат данъци и да издържат империята, Османската, не Българската, и именно защото е Османска, не са си мръднали пръста за културно- цивилизационното развитие на местното население.
...нямаш смелостта да осъзнаеш, че няма български народ.
Малко цитата зле изглежда, изваден от контекста, но не ми се оправя сега, та извинявай, но:
Четох новонамерения ръкопис на Петър Богдан във вариант Божидар Димитров: http://macedonia.kroraina.com/bd/pbb_1.html
Въпреки пристрастността му на католически духовник, считащ и принизяващ българите като схизматици, от цялото писание личи една империя, населена от турци, българи, гърци, сърби, власи, арменци, евреи и прочее /за македонци не се говори, но може да е цензура на Божидар Димитров/. Ясно ги различава като народи, като личи, че българите са предимно селско население, с малки изключения. Селяните при феодализма, без оглед на народност и вяра, са били почти като роби на земевладелеца /феодала/, включително и в Османската империя. Разликата със Западна Европа е тази, че при османлиите земята е била собственост на султана, а не на местния феодал, един вид е била държавна. Тук може би се крие и разковничето защо османската империя, отначало превъзхождаща средновековните европейски държави, постепенно е западнала, българите и другите народности заедно с нея. Всички те селяни, пак без оглед на народност и вероизповедание, са наричани с общото име "рая", т.е. производители на храната. Чак в по-късни времена това наименование придобива значението, което сега ние и турците му придаваме. Ако на участта на феодалния селянин казваме робство, то да, роби сме били, защото в империята сме били селско население. Но роби са били и всички феодални селяни в Европа заедно с нас. Руснаците, като си избиха елита и аристокрацията след октомврийската революция, да не са изпаднали от историята? Все още са сила и си държат империята, ако и китайците постепенно да се заселват в далечния изток.
Всичките народи, произлезли от тази постепенно западнала османска империя, оттогава се мъчат /включително и турците/ да наваксат пропуснатото. Допреди комунизма ние, българите, сме се справяли успешно със задачата и до втората световна война, въпреки катастрофите в името на националното обединение, сме успявали да поддържаме темпото заедно с останалите народи от тази група. За зла участ съдбата отново ни запраща в друга, още по-ретроградна империя и е илюзия, че за 3 десетилетия след нейния край ще успеем отново да наваксаме пропуснатото. В това време гърци и турци ни изпревариха. Сега нещата пак стават, но бавно и мъчително, не бъди чак такъв песимист. Пътувал съм и по други краища на света и съм видял колко много по-напред сме от повечето свят.