Здравейте от няколко месеца следя форума и ми е много интересно и съм запленен от знанията ви и от тънкостите които използвате при работата с пчелите. Аз съм начинаещ пчелар от тази година. Сдобих се с няколко кошера с пчели система ДБ 12 и 10 рам.Имам питане относно една случка с един от кошерите ми ДБ12.На 17.05.12 около 17.30 часа забелязах на прелката 15-тина пчели струпани на куп доближих се и видях майката която седеше неподвижна. Попитах мой познат който се занимава с пчели и той ми каза да е прибера вътре внимателно.Прибрах,преглед ах веднага кошера и видях на една от питите заложен и захранен свещеви маточник . Казах на познатият ми пчелар и той ми отговори че това е самосмяна.Само че,защо ще изхвърлят майката преди маточника да е поне запечатан.На 20.05.12 отново прегледах семейството и вече на 3-4 пити имаше свещеви маточници около 15-20 почти половината запечатани.Майката не е видях,на следващият ден я намерих умряла пред кошера.Странно ми е това първоначално извеждане на майката пред кошера и защо при самосмяна свещеви маточници?