Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 184

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от viktor_555 Виж публикацията
    Есента ме заварва с много 2-у семейни кошери .............. Зимата оставям семействата на д. дъно, наставка(7см)плодник(ЛР),хранителна наставка ( 7см) табла и капак. .
    Извинявай, че пак ще питам, но се мъча да си изясня това, което смятам да правя. Доколкото разбирам- помощните семейства ги създаваш всяка пролет. Аз ще пробвам, веднъж създадени да зимуват и да се ползват през следващия (-щите ) сезон.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Извинявай, че пак ще питам, но се мъча да си изясня това, което смятам да правя. Доколкото разбирам- помощните семейства ги създаваш всяка пролет. Аз ще пробвам, веднъж създадени да зимуват и да се ползват през следващия (-щите ) сезон.
    Сложен въпрос. Опитай пак, но по разбираемо. Ти дори Друмев ще затрудниш така.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Колегата Виктор описва начин на работа, която по скоро двусемейно и двумайчино отглеждане. Поне в моето съзнание работата с помощни е нещо различно. Като се замисля ясно и точно определение няма (както за повечето понятия в пчеларството).
    Атанасов ти кой метод клониш? Помощно в отделен кошер (сандъче и т.н.), или двусемеен, или двумайчин.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Колегата Виктор описва начин на работа, която по скоро двусемейно и двумайчино отглеждане. Поне в моето съзнание работата с помощни е нещо различно. Като се замисля ясно и точно определение няма (както за повечето понятия в пчеларството).
    Атанасов ти кой метод клониш? Помощно в отделен кошер (сандъче и т.н.), или двусемеен, или двумайчин.
    Аз съм избрал на този етап отделно семейство ( отводка, нук , т.н.) и за по-евтино и по-лесно, ще бъде във фибран 4-5 рамки. Избирам този вариант, защото ще мога да ги местя из пчелина, като това ще е единия вариант, за подсилване с техните пчели на слабаците. Приложението на един презимувал нук е описано в поста, който цитирах и се опитах да разбутам темата. Трябва да нагодя сроковете за някои операции сам, защото нищо не мога да открадна от колегите.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Аз съм избрал на този етап отделно семейство ( отводка, нук , т.н.) и за по-евтино и по-лесно, ще бъде във фибран 4-5 рамки. Избирам този вариант, защото ще мога да ги местя из пчелина, като това ще е единия вариант, за подсилване с техните пчели на слабаците. Приложението на един презимувал нук е описано в поста, който цитирах и се опитах да разбутам темата. Трябва да нагодя сроковете за някои операции сам, защото нищо не мога да открадна от колегите.
    На Виктор помощните са по добрия вариант.
    Слаби семейства и слаби семейства със скапана майка /ако разбира се не е от липса на перга, нектар или подготвени килийки/ не са подсилва а се бракува и не като обединение с друго едно семейство а в няколко.Това ако гониш дълготраен ефект и си по якичък.
    Ама това са си мои мисли възприети от теориите.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Гоше , при теб не са само теории , а е точно , както си трябва .

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    На Виктор помощните са по добрия вариант.
    Слаби семейства и слаби семейства със скапана майка /ако разбира се не е от липса на перга, нектар или подготвени килийки/ не са подсилва а се бракува и не като обединение с друго едно семейство а в няколко.Това ако гониш дълготраен ефект и си по якичък.
    Ама това са си мои мисли възприети от теориите.
    Е, как си ги представяш тия слаби семейства със скапани майки. Презимували на една рамка, с пило ,колкото една капачка. Нямаш никаква фантазия. Аз ги виждам така : Нормално презимували на Х бр. рамки, с добро пило, но малко по-назад от отличниците. На такива им помагам с някоя рамка запечатано пило ( може и с млади пчели ). Ако някоя майка не се справя се заменя с по-добра заедно с пчелите на помощното. Преди някоя от пашите помощното семейство се отнася някъде ( до друг кошер ) за да налетят пчелите му съседния и да го подсилят допълнително. Преди слънчогледа пръскам всички рамки със запечатано пило от помощните и налитам пчелите им по другите. Долу -горе работата трябва да стане : пчелите от две семейства да събират мед в едно.

Корпусните дву и три майчини с Н=1,8м. ги оставям на вас. Аз съм с 4-5 рамков нук, от фибран.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Е, как си ги представяш тия слаби семейства със скапани майки. Презимували на една рамка, с пило ,колкото една капачка. Нямаш никаква фантазия. Аз ги виждам така : Нормално презимували на Х бр. рамки, с добро пило, но малко по-назад от отличниците. На такива им помагам с някоя рамка запечатано пило ( може и с млади пчели ). Ако някоя майка не се справя се заменя с по-добра заедно с пчелите на помощното. Преди някоя от пашите помощното семейство се отнася някъде ( до друг кошер ) за да налетят пчелите му съседния и да го подсилят допълнително. Преди слънчогледа пръскам всички рамки със запечатано пило от помощните и налитам пчелите им по другите. Долу -горе работата трябва да стане : пчелите от две семейства да събират мед в едно.

Корпусните дву и три майчини с Н=1,8м. ги оставям на вас. Аз съм с 4-5 рамков нук, от фибран.

Ееееееееее Чанко не ми се връзвай!
    Каквото и да направиш е по добро от това нищо да не направиш.
    Всяка система си е добра няма значение кой я е измислил и къде дали в Сибир или Сащ,/ Демари не е живял в земите на старите българи нито Найчуков/ както и Брат Адам не е направил Бъкфаста в Бачковския манастир макар че колеги работят с Бъкфастки.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Сложен въпрос. Опитай пак, но по разбираемо. Ти дори Друмев ще затрудниш така.
    Май -да. Ако сложа въпросителен знак на второто изречение, дали ще е по-ясно?

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Май -да. Ако сложа въпросителен знак на второто изречение, дали ще е по-ясно?
    Опитай, може да се получи, но се съмнявам. Както каза и Друмев/ е, пак Друмев - тоя като троскот/ терминологията ти е сложна.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •