Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 33 от 70 ПърваПърва ... 23313233343543 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 321 до 330 от общо 692
    Наблюдател
    Регистриран
    20.11.2017
    Пчеларски район
    с.Приселци - община Аврен
    Здравейте. Мисля да заложа първите си капани в края на Април (29,30). Чудя се дали да използвам преносни сандъчета (заредени с два сухи пити и една основа) или тръвни (в тях какви пити се залагат) ? За примамки мисля да пробвам с няколко видя: про рой,кремчето на лега и мисля да опитам метода на делта с разтвор на клей. В самите примамки мисля да сложа и някой стрък маточина. Но се двоумя за местата,където ще разположа капаните. Набелязал съм няколко места едното е гора в близост има пчелин. Другото е до акациева гора и едно място,където като малък бях видял рой в хралупа на дърво. Чудя се дали има смисъл да залагам капан на терасата. Доста от вас са имали успех,но аз живея на 4-етаж и под блока има 10-тина дръвчета. Според вас има ли смисъл да пробвам ? И още един въпрос не разбрах дали вида на дървото,където ще бъде заложен капана има значение ? Ако капана ще се мести на далечно разстояние какви са процедурите? Пренасяне вечер,когато пчелите са се прибрали? И самото пренасяне трябва да стане скоро след влизането на пчелите в капана ?

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Колега, ако питаш за тераса във Варна има смисъл и най-вероятно ще имаш успех. "Диво-градски" пчели има даже и на центъра в хралупа в дърво! А ако си близо до Морската градина на тераста може и 2 да сложиш....
    Иначе остави тез помади за мазане и пръскане. Стари пити, прополис, 30-40 литра обем на роеловката и малко късмет. Изписано е доста в темата и няма да имаш проблеми при "лова"! Капаните ще е по-добре още от началото или средата на април да ги сложиш.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Обиколи мястото където си виждал рояк в дърво. Ако няма пчели на това място (в радиус от 50-100м) заложи капаните там. Рояци не се хващат навсякъде (под път и над път). Залагал съм на доста места но не се хващат навсякъде. Имат си нещо като трасе или нещо подобно да го кажа. В капаните зареждаш пълен комплект пити и основи. Ако оставиш празно място, пчелите ще направят далаци. Може да ги захванат за съседните пити (рамки) и после ваденето ще е цирк.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Обиколи мястото където си виждал рояк в дърво. Ако няма пчели на това място (в радиус от 50-100м) заложи капаните там. Рояци не се хващат навсякъде (под път и над път). Залагал съм на доста места но не се хващат навсякъде. Имат си нещо като трасе или нещо подобно да го кажа. В капаните зареждаш пълен комплект пити и основи. Ако оставиш празно място, пчелите ще направят далаци. Може да ги захванат за съседните пити (рамки) и после ваденето ще е цирк.
    Чак пък път да имат е малко пресилено според мен! Не се засягай колега!
    В повечето случаи рояка излита с ясна цел и е намерил вече гнездо, а не както си лети и да се отбие по пътя щото видиш ли роеловката ми е по пътя. Да има по-добри места за поставяне на капани, но те са свързани с близостта до пътя на пчелите към пашата пролетно време, височина на капана и т.н.
    Реално където има "диви" пчели ще има почти 100% роеве, ако няма пчели или пчелина в близост си го гледа пчелар който не допуска роене, няма да се хване нищо. Фатката е да направиш капана примамлив за скаутите на роя. Хубави гнезда с обем и височина дори и в природата са рядкост, така че направата на един хубав капан ти гарантира успех при роене. Прополиса и миризмата която изпуска са като магнит за пчелите и е един от факторите за изработка на добър капан според мен. Съветите на Делта за роеловките са много полезни, само че постовете му са нещо като кубчето на рубик и иска доста четене из форума! :D
    Аре бре Дака, изкажи се и ти, що си мълчиш!!! Нали таз година ги разцепи тез роеве бре! Сподели опит!

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Значи според теб, щом залагам на 4 различни места, съм направил 4 различни капани. И само на 1 (едно) място съм уцелил точната направа на капана. Казвам какво съм изпробвал. Не задължавам никого да ме слуша. Големи хора сме.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Значи според теб, щом залагам на 4 различни места, съм направил 4 различни капани. И само на 1 (едно) място съм уцелил точната направа на капана. Казвам какво съм изпробвал. Не задължавам никого да ме слуша. Големи хора сме.
    Не се впрягай колега, не казвам това! Може просто да е нямало роеве, може около твоите капани да е имало по-добри гнезда или капани, може и аз да греша разбира се... Просто казвам, това което и аз съм изпробвал ...

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Поздравления колега, щом хващаш рояци от всяко място където сложиш капани. Моя опит показва точно обратното.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Поздравления колега, щом хващаш рояци от всяко място където сложиш капани. Моя опит показва точно обратното.

Навсякъде се хващат бат Валентине стига да има пчели в района.Как писа колегата зависи много от обема на капана.Аз тая година за първа година пробвах.Ти пишеш, че нетрябва да има празни рамки аз пък твърдя обратното.На шест рамков капам стигат само 3 рамки с основи или изградени другите 3 може да са празни.Аз слагам по едно топче восък от долната страна на рамката за да може да почнат градежа от където аз искам.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Хи-хи-хи.....Кълват и на голи рамки...

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    https://www.vbox7.com/play:5f000da0e4 това е капан с празна рамка.
    https://www.vbox7.com/play:e54259ee0b а на това място никой не вярваше че ще дойде рой.Това е почти в центъра на София.
    Мога още 23 клипа от тая година да покажа.

Страница 33 от 70 ПърваПърва ... 23313233343543 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •