Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
Обиколи мястото където си виждал рояк в дърво. Ако няма пчели на това място (в радиус от 50-100м) заложи капаните там. Рояци не се хващат навсякъде (под път и над път). Залагал съм на доста места но не се хващат навсякъде. Имат си нещо като трасе или нещо подобно да го кажа. В капаните зареждаш пълен комплект пити и основи. Ако оставиш празно място, пчелите ще направят далаци. Може да ги захванат за съседните пити (рамки) и после ваденето ще е цирк.
Чак пък път да имат е малко пресилено според мен! Не се засягай колега!
В повечето случаи рояка излита с ясна цел и е намерил вече гнездо, а не както си лети и да се отбие по пътя щото видиш ли роеловката ми е по пътя. Да има по-добри места за поставяне на капани, но те са свързани с близостта до пътя на пчелите към пашата пролетно време, височина на капана и т.н.
Реално където има "диви" пчели ще има почти 100% роеве, ако няма пчели или пчелина в близост си го гледа пчелар който не допуска роене, няма да се хване нищо. Фатката е да направиш капана примамлив за скаутите на роя. Хубави гнезда с обем и височина дори и в природата са рядкост, така че направата на един хубав капан ти гарантира успех при роене. Прополиса и миризмата която изпуска са като магнит за пчелите и е един от факторите за изработка на добър капан според мен. Съветите на Делта за роеловките са много полезни, само че постовете му са нещо като кубчето на рубик и иска доста четене из форума! :D
Аре бре Дака, изкажи се и ти, що си мълчиш!!! Нали таз година ги разцепи тез роеве бре! Сподели опит!