Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 80

Тема: Отводки

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    26.11.2017
    Да разбирам това напълно винаги може някоя майка да не се оплоди да има нападение или нещо друго и всичко да се обърка .Но въпроса ми е възможно ли да стане така,както съм го намислил,ако всичко е наред или съм в грешка някъде.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от bee. Виж публикацията
    Да разбирам това напълно винаги може някоя майка да не се оплоди да има нападение или нещо друго и всичко да се обърка .Но въпроса ми е възможно ли да стане така,както съм го намислил,ако всичко е наред или съм в грешка някъде.
    Да, възможно е. Защо избираш варианта със свищеви майки.

Наблюдател
    Регистриран
    26.11.2017
    Защо да са свищеви ? Аз ще отнема майката от силни семейства и на 4-5 ден ще махна всички свищеви маточници.Ако има някакъв друг вариант ,който да не изисква кой знае колко много отваряне на кошери(не заради друго а защото съм алергичен и точно в този период реакците са доста силни) бих бил благодарен да го чуя

От 4 години се занимавам и не бих казал,че разбирам всичко идеално.Правил съм отводки но на повече рамки защото не съм искал с толкова много да ги увелича .А относно добавянето на по-още 1-2 рамки после няма ли да отслабя за този период много основните кошери,като първо им взема по 2 рамки с пило и 1 с мед и прашец и после с по-още 1-2 с пило.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от bee. Виж публикацията
    Защо да са свищеви ? Аз ще отнема майката от силни семейства и на 4-5 ден ще махна всички свищеви маточници.Ако има някакъв друг вариант ,който да не изисква кой знае колко много отваряне на кошери(не заради друго а защото съм алергичен и точно в този период реакците са доста силни) бих бил благодарен да го чуя

От 4 години се занимавам и не бих казал,че разбирам всичко идеално.Правил съм отводки но на повече рамки защото не съм искал с толкова много да ги увелича .А относно добавянето на по-още 1-2 рамки после няма ли да отслабя за този период много основните кошери,като първо им взема по 2 рамки с пило и 1 с мед и прашец и после с по-още 1-2 с пило.
    Е какви основни ще бъдат ако за 20 дни не могат да възстановят 2 пити пило. В началото на Май. Края на Април.
    Споко, няма да ги отслабиш.

Наблюдател
    Регистриран
    26.11.2017
    Ами реално погледнато при мен не е така не знам защо...Първите 2-3 ужилвания са с доста силна реакция задължително инжекция и причерняване пред очите..Но след това минавам само с 4-5 хапчета и лек сърбеж а понякога и нищо..
    Значи така ще ги и направя,като ще ги подсиля след оплождането на майките .

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Колега, при положение, че сте четвърта година пчелар, пробвайте "по-грамотен"/по-научен начин за производство на майки, и аз съм като Вас, с 3 годишен стаж, този сезон направих опит да пренеса личинки - нисък процент на приемане, но като за пръв път станаха 8 маточника, догодина продължавам с опитите....а да останете на 10 рамкови ДБл. според мен не е много разумно, защото силните семейства направо ще избухнат и ще се изроят - по-добре 12 рамкови ДБл с по 2 магазина според мен.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Слабички отводки с 20 свищеви майки сестри май не е много добра идея ако остават на този пчелин всичките.

Наблюдател
    Регистриран
    26.11.2017
    За това и питам ако някой има някакви други идеи нека ги каже за да си поправя грешката.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ако гониш бройка става/ то всичко става/.
    Може да направиш отводките над основните кошери като дигнеш майката отгоре/единия вариант/ другия е с няколко пити с открито пило отгоре майката под ХР и 1 магазин между тях кърмачките се качват горе.И двата варианта са с плюсове и минуси. После можеш да правиш налитане за пашите и обединение при незаплодена майка.Може да правиш и сборни отводки със 7-8-9-10 рамки пило и да станат в последствие медовици.Може да направиш и роене с разделяне на летящата пчела или гол рой.Има и още други варианти.Зависи от пашите и какво точно целиш.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Слабички отводки с 20 свищеви майки сестри май не е много добра идея ако остават на този пчелин всичките.
    Не виждам защо постоянно се притеснявате от близкородствено размножаване. Няма проблем от това. Майкопроизводителите от целия свят правят точно това с цел затвърждаване на добри характеристики на развъжданите майки. Това се изучава във ветеринарната медицина и се казва имбридинг. Хората които умишлено искат да го направят с пчелите си изпитват огромни затруднения, а вие се притеснявате. При възможност за толкова далечно оплождане и толкова диви колонии и толкова гъсто "заселване" от пчелари проблем няма НИКАКЪВ.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •