Да разбирам това напълно винаги може някоя майка да не се оплоди да има нападение или нещо друго и всичко да се обърка .Но въпроса ми е възможно ли да стане така,както съм го намислил,ако всичко е наред или съм в грешка някъде.
Да разбирам това напълно винаги може някоя майка да не се оплоди да има нападение или нещо друго и всичко да се обърка .Но въпроса ми е възможно ли да стане така,както съм го намислил,ако всичко е наред или съм в грешка някъде.
Защо да са свищеви ? Аз ще отнема майката от силни семейства и на 4-5 ден ще махна всички свищеви маточници.Ако има някакъв друг вариант ,който да не изисква кой знае колко много отваряне на кошери(не заради друго а защото съм алергичен и точно в този период реакците са доста силни) бих бил благодарен да го чуя
От 4 години се занимавам и не бих казал,че разбирам всичко идеално.Правил съм отводки но на повече рамки защото не съм искал с толкова много да ги увелича .А относно добавянето на по-още 1-2 рамки после няма ли да отслабя за този период много основните кошери,като първо им взема по 2 рамки с пило и 1 с мед и прашец и после с по-още 1-2 с пило.
Ами реално погледнато при мен не е така не знам защо...Първите 2-3 ужилвания са с доста силна реакция задължително инжекция и причерняване пред очите..Но след това минавам само с 4-5 хапчета и лек сърбеж а понякога и нищо..
Значи така ще ги и направя,като ще ги подсиля след оплождането на майките .
Колега, при положение, че сте четвърта година пчелар, пробвайте "по-грамотен"/по-научен начин за производство на майки, и аз съм като Вас, с 3 годишен стаж, този сезон направих опит да пренеса личинки - нисък процент на приемане, но като за пръв път станаха 8 маточника, догодина продължавам с опитите....а да останете на 10 рамкови ДБл. според мен не е много разумно, защото силните семейства направо ще избухнат и ще се изроят - по-добре 12 рамкови ДБл с по 2 магазина според мен.
Слабички отводки с 20 свищеви майки сестри май не е много добра идея ако остават на този пчелин всичките.
За това и питам ако някой има някакви други идеи нека ги каже за да си поправя грешката.![]()
Ако гониш бройка става/ то всичко става/.
Може да направиш отводките над основните кошери като дигнеш майката отгоре/единия вариант/ другия е с няколко пити с открито пило отгоре майката под ХР и 1 магазин между тях кърмачките се качват горе.И двата варианта са с плюсове и минуси. После можеш да правиш налитане за пашите и обединение при незаплодена майка.Може да правиш и сборни отводки със 7-8-9-10 рамки пило и да станат в последствие медовици.Може да направиш и роене с разделяне на летящата пчела или гол рой.Има и още други варианти.Зависи от пашите и какво точно целиш.
Не виждам защо постоянно се притеснявате от близкородствено размножаване. Няма проблем от това. Майкопроизводителите от целия свят правят точно това с цел затвърждаване на добри характеристики на развъжданите майки. Това се изучава във ветеринарната медицина и се казва имбридинг. Хората които умишлено искат да го направят с пчелите си изпитват огромни затруднения, а вие се притеснявате. При възможност за толкова далечно оплождане и толкова диви колонии и толкова гъсто "заселване" от пчелари проблем няма НИКАКЪВ.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))