Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 50 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 494
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Аз за същото исках да кажа, но не ми беше дадена тази възможност! При мен твърдата храна присъства целогодишно - суха захар, а в по-големи периоди от активния сезон е добре да има и кристализирал мед(тъй като тази година нямах такъв, слагах Апифонда).Доволен съм от резултата и не мисля да променям действията си и предстоящия сезон!
    Working....

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    "признавам че прочетох отгоре отгоре повечето постове и може да напиша нещо което вече някои е написал за което се извинявам"

Добре е все пак, че сте ги прочели! Но не трябваше да изтривате някои постове(..а те не са малко), защото точно в тях са описани като практика тези абсурди, за които Вие говорите!
    И когато аз споменах, че "това е меко казно несериозно" се надигна този стршен и безсмислен вой! Може би трябваше да ги прочетете и да не ги триете - всъщност в тях имаше по-остри "определения", които са въпрос на гледна точка - всеки ги тълкува по своему. Така сте ги тълкували и сте направили това, което смятате че е добре за развитието на форума! Но ако човек започне да чете отначало възникналата от предходните 2 дни дискусия няма да може да разбере за какво става въпрос. Но Вашия последен пост е един извод на всичко написано от тези дни и аз се радвам, че в моите постове нямаше нищо, ама нищо по - различно от това(въпреки,че те вече не съществуват).
    Working....

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Напълно подкрепям мнението на Борислав. При пчелите е същото както и при растенията. Аз пролетта още през февруари направих разсад от семена Лофант, тъкмо тръгна и измръзна, мъка голяма, с толкова много дондуркане едвам оцеля и то частично. Повторих същото в края на март и този разсад дръпна за отрицателно време и надмина първия. Всичко си иска топлинка и светлинка, но от природата, не изкуствена.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Борка , отговарям ти не за да споря ...Така написано звучи убедително , даже ... като от учебник . Но просто не е така. Пак ти казвам , не заради спора - досега по-късно от 20 януари не съм започвал да храня с тв. храна. Сиропа - зависи дали е по-студена зимата , като цъфне дряна , бадема..., някои години на 15март , други - на 20 февруари. Семействата на 10-15 април са за магазин - и това написаното , че едва кретат и са на 2 рамки и пилото е една рамка - просто не е така. Разбира се , трябва да доуточня , че моята "твърда храна " е само мед(кристализирал), че сироп слагам 2 пъти седмично по 250-300мл., че още кр. на февруари или н. март обръщам и разпечатвам медени участъци около пилото...А просто за да добавя нещо , но не за да споря - майките дори в най големия студ снасят - малко наистина и пчелите обикновено ги изяждат , но... Сложи черно платно на дъното декември и го извади след 3-4 дни и виж . Поздрави , никой не поучавам и с никой не искам да споря !
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Тъй като за мен по важен е добива , бройката тепърва ще се гони ( евентуално).А добива ме устройва !

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Колега за тези дати които говориш си е нормално за твоя регион и няма нищо необичайно.
    Спора беше за течната храна през януари.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Много колеги в добричко започват да слагат питките или мед още от януари за да активизирали майката понеже искали да хванат рапицата и след това си скубят косите че семействата или са умрели от глад или в началото на март вече са на по 1-2 рамки и се чудят дали да умират или не.

Аз чета добре ! А ти ?

Да храниш през декември, януари и февруари с цел активизиране на майката да снася е неоправдано а последствията са трудно поправими а в повечето случай и фатални.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Да,но говори за Добричко ти знаеш ли, какъв студ е там януари и февруари?
    Не мисля, че питките с мед ще активизират майката.По скоро слагат питки ако запасите са малко.
    Ти говориш за края на февруари и началото на март и то за твърда храна, затова казвам, че има разлика.При теб и морския климат предполагам оказва влияние.

п.п. говоря за спора относно течната храна януари от първите постове не иде реч за поста на Борислав.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    О.К. , трябва да призная , че разлика в климатичните условия има . Но... категоричния тон - и още по-категоричния ми опит , вече толкова години - това ме провокира да отговоря.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Ами значи спора е излишен и всички са прави - за себе си.

Страница 7 от 50 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •