Здравейте колеги
Може ли (редно ли е) по това време на годината да прехвърля семейства в нов кошер,понеже старите са доста амортизирани
Притеснява ме дали няма да разваля зимното кълбо.
Моето мнение е да не ги закачаш сега ако не е наистина наложително-примерно кошерите са пред разпадане. На пролет ще е далеч по-безболезнено и рисковано.Имай предвид ,че пчелите се оправят и на открито в природата зимно време!
За моженето - може, за редното - не е редно. Това е моето мнение. Допускам, че не си напълно обигран в тая операция, следователно - като нищо ще похабиш някоя майка. Семейството приключва, макар и в нов кошер. Изчакай пролетното развитие да видиш кой накъде е тръгнал, па то има вече и прашец, има прясно пило, запасите са намалели, имаш пити за бракуване и т.н. Демек - края на февруари или март - първи основен преглед и пролетно стесняване /там методи на Блинов и това-онова ако трябва/ ги съчетаваш с прехвърляне в новия сандък. Ако тия старите па са ти толкова зле, увий ги сега с фибран/стиропор и стреч фолио и си питай шапката. Успех.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Здравейте, да питам пак нещо аз. Преди 30-40 дни "зазимих" пчелите си. Днес за пръв път чукнах двата си кошера с ръка да ги чуя, и в единия няма никакъв шум. По едно време бяха и малко по-настойчиви, но неуспех. Понеже беше около 3-4 градуса и капеше, не смеях да го отворя, само махнах капака и видях, че една пчела се качи в хранилката и толкоз. Това, че при удар в кошера не се обаждат, лош признак ли е? По принцип са на 9 рамки, с много мед и вход на 4-5 см отворен. Реално този кошер ми беше и слабия, с 4 рамки пчели, затова се чудя дали не се е споминал... ама няма от какво като цяло. Лентички, сиропи за диария и т.н., всичко точно....
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))