Съгласно закона за горите от чл. 69 е описана процедурата за пчелин от горския поземлен фонд. Аз изградих такъв за три месеца в Североизтоното държавно предприятие. По принцип където избереш парцел, там трябва да ти го дадат.Аз заведох горския на място и с него уточнихме мястото. Съгласно чл. 70, ал. 2 трябва скица. Разбираш се със служителя, който се занимава с тези процедури, намираш си геодезическа фирма за изготвяне на скицата, плащаш си от 100 до 200 лева във фирмата/ако им дадеш координатите си спестяваш от 50 до 100лева/, след това 100 лева такса в кадастъра и си ти. Иначе процедурата е безплатна, но отнема около година. Аз започнах на 30 Март и на 15 Юни приключих в агенцията по вписванията и пчелина беше регистриран. Уловката тук е е за да ти дадат парцел трябва да имаш регистриран пчелин. За да регистрираш пчелин трябва да имаш собствено или под наем място, и така се въртим в кръг. Ако нямаш регистриран пчелин купуваш с договор минимум 10 кошера от регистриран пчелин и с тях правиш временна регистрация в БАБХ. От там в горското и тръгваш по процедурата. Ако мястото е общинска частна собственост /а не общинска държавна/ молба до кмета, търг, и пак по фирмите за разделяне на парцела. Понеже съм инж. геодезист и по службите са ми познати-това е пътя. Другото е на четири очи със служителите и като се разбереш с тях правиш каквото трябва. Срока ми е 10 години ползване.