Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 109

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    По спомен майката съзрява полово 7-8 ден след излюпване, а когато пчелите в кошера са малко, майката излиза по-рано за оплождане и от там е по не качествена. Като се замисля има логика в това твърдение, защото пчелите са малко и се чустват застрашени и може би от там се опложда по рано. А може би факторите са комплексни и всичко е въпрос на пресечнта точка на подговката на пчеларя и случайните фактори, като време, качество на търтаците и т.н.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
    По спомен майката съзрява полово 7-8 ден след излюпване, а когато пчелите в кошера са малко, майката излиза по-рано за оплождане и от там е по не качествена. Като се замисля има логика в това твърдение, защото пчелите са малко и се чустват застрашени и може би от там се опложда по рано. А може би факторите са комплексни и всичко е въпрос на пресечнта точка на подговката на пчеларя и случайните фактори, като време, качество на търтаците и т.н.
    Е, не лобирам за малки нукове, Решението си е твое. Моите наблюдения са други. Хубава, едра майка се опложда по-рано -7-10дни. Тази година оплодих много (по стечение на обстоятелствата ) в отводки на големи ДБ рамки ( 2-3 рамки запечатено пило с пчелите и още пчели от 2-3 рамки ). При хубаво време се оплождат, както и в мининуковете. Има статии в които се казва, че при принудително задържане на брачния полет на майката, тя съзрява и после е по-качествена. Не съм много убеден, макар, че има логика. Тук ще питаш колегата Куров, той има опит.

Автор
    Регистриран
    09.10.2010
    Пчеларски район
    1. общ. Левски и 2. общ. Роман
    При мен от такива нук-ове добрата майка е по-скоро изключение. По-доволен съм от 4-5ЛР нукове. Според мен количеството пчели влияе много на качеството, освен другите фактори.
    Тези нукове са измислени за търговия, като че ли...
    ПС Отглеждам майки за собствени нужди.
    Предпочитам да пия от извора.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •