Ами грешно е Атанасов.При мен ако не бях проверил септември какви са запасите пак щях да извия като чакал.![]()
Ами грешно е Атанасов.При мен ако не бях проверил септември какви са запасите пак щях да извия като чакал.![]()
Ако има 100 кошера?![]()
След 15.08 определено има по-малко работа и може семействата да се оставят малко на спокойствие, НО това е началото на новия сезон. Ако не си свършиш работата после се чудиш защо.......Да отваряш по едно семейство от време на време не може да ти даде картина за цялостното състояние на пчелина. Пример, миналата седмица имах семейство със запечатано пило на три рамки и беше едно единствено от няколко стотин, ами ако погледна него и си правя изводи за всички. Два дена след това открих семейство със прясно пило на две рамки......
Въпрос след като не гледат пило през август и никакво хранене не помага и няма почти никакъв прашец трябва ли да продължаваме да храним. Според мен е безсмислено и само води до допълнително изтощаване. Ако не наблюдаваш нещата как ще разбереш?
Да не им се месим в работата звучи благородно, но всъщност въобще не така. Навряли сме ги да живея в кошери които да са удобни за нас, караме ги да работят върху рамки, въртим рамки корпуси, затваряме майки и т.н. докато вземем меда и после да сме благородни е малко .......
Не искам да споря дали могат да се справят сами, да могат, но какво ни струва това и какво ни струва да им помогнем да се зазимят подобаващо?
Сега погледнах с колко семействаси.Ти описваш ли ги при преглед?Не искам да се заяждам .
Ник, добро момче си и ти пожелавам много успехи в пчеларството и извън него. Не искам да си натрапвам мнението. Напоследък тона във форума е доста рязък и постоянно има някакви кавги и т.н. Виждам че стоиш настрана от тези неща и това ме кефи. Според мен допускаш някои грешки, но ако ти наблюдаваш моята работа ще кажеш същото и за мен. Всеки си има подход и си познава района. Успех.
Рости не си ме разбрал, аз следя постоянно какво става и тази година спрях да храня когато видях че е безсмислено. Моят начин на работа е да поддържам приблизително еднакви семейства и с наблюдаване летежа на прелките и отваряне на 1-2 семейства мога да придобия някава обща картина на положението. Просто не им се бъркам в работите.
Знам че не стесняваш и въртиш корпус с мед под пилото. След като казваш, че не ги пипаш с колко мед влизаш в зимуване?(аз със 10-12кг)
Това икономически изгодно ли ти е ? (на мен да)
С колко мед ще влезеш в джанката? (аз с 3-3,5)
Ще разпечатваш ли мед на пролет? (аз не)
Тази година получи ли ти се пренасянето на меда от долния корпус? (мисля че не се е получило)
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))