Както съм писала по-рано в темата, на моите кошери (от стария тип ДБ) направих отвори на дъното, за по-добра вентилация. Също така им поставих и надставки за твърдата храна. На 09/19 ги отворих, за да ги прегледам и да ги напръскам с Нозевит+. Всичко беше добре. На 10/01 ги отварям за второ пръскане. И какво да видя - пчелите в повечето от кошерите се качили върху рамките и си направили собствени пити между рамките и покривната табла, вътре в наставките. Напълнили си питите с мед, вероятно пренесен от плодниковите, и си направили кълбата там. Това в най-силните и пълни с пчели кошери, което ще рече повечето. След като ги напръсках с Нозевит+ ги затворих и повече не съм ги бутала. Не можах да ги прегледам нито за пило, нито за майки (но на 09/19 всички имаха майки и имаха по 2-3 пити с пило).
Та така, сега какво да ги правя. Дали им е студено и да затворя дънните отвори или не им стига кислород и са се преместили затова по на високо и по-близо до отвора на покривната табла? Жал ми е да ги отварям, че ще им счупя питите, но как ще ги подхранвам зимата?
Впрочем миналата зима семействата, които ми оцеляха бяха си направили кълбата по същия начин, върху рамките, само че тогава нямах наставки, а бях обърнала таблите обратно и те се бяха настанили в пространството между рамките и таблите. Имаха много мед долу, в плодниковите рамки.

Цитат