Първоначално публикувано от
Mateev
Бъркането е необходимо, за да се разместват молекулите на инвертазата между молекулите на захарта. Една молекула инвертаза инвертира около 20 000 молекули захар, и за да се случи това, трябва някой от време на време да я премества насам-натам.
Ако захарния сироп стои на едно място, няма кой да размества молекулите инвертаза. Ако просто го въртиш с някаква перка, пак няма кой да размества молекулите, защото сиропа се завърта в машината, но не се размества поради липса на турболенции. За да има истинско разбъркване, на или на бъркалката трябва да има хоризонтални наклонени ребра в различни посоки, или на страничните стени трябва да има вертикални ребра. Целта е ДА ИМА ТУРБОЛЕНЦИИ.
Относно режима СТАРТ/СТОП - може да се използва, и аз точно така съм го направил, като логиката на въртене е следната:
1. ...
2. След пълното разтваряне на захарта се преминава в режим СТАРТ/СТОП, като в началото паузите са къси (напр. по 1 минута) и постепенно нарастват, като достигат до половин час в края на цикъла. Самото време на въртене не се променя и аз съм го заложил да е 10 минути, но си мисля, че може да се намали и на 5 минути.
...
Непрекъснатото бъркане с мотор пък е абсолютно ненужно и само прави излишен разход на енергия. Най-добър е СТАРТ/СТОП решим с постепенно увеличаване на времето на покой.