Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Бъркането е необходимо, за да се разместват молекулите на инвертазата между молекулите на захарта. Една молекула инвертаза инвертира около 20 000 молекули захар, и за да се случи това, трябва някой от време на време да я премества насам-натам.

Ако захарния сироп стои на едно място, няма кой да размества молекулите инвертаза. Ако просто го въртиш с някаква перка, пак няма кой да размества молекулите, защото сиропа се завърта в машината, но не се размества поради липса на турболенции. За да има истинско разбъркване, на или на бъркалката трябва да има хоризонтални наклонени ребра в различни посоки, или на страничните стени трябва да има вертикални ребра. Целта е ДА ИМА ТУРБОЛЕНЦИИ.

Относно режима СТАРТ/СТОП - може да се използва, и аз точно така съм го направил, като логиката на въртене е следната:

1. ...
2. След пълното разтваряне на захарта се преминава в режим СТАРТ/СТОП, като в началото паузите са къси (напр. по 1 минута) и постепенно нарастват, като достигат до половин час в края на цикъла. Самото време на въртене не се променя и аз съм го заложил да е 10 минути, но си мисля, че може да се намали и на 5 минути.

...
Непрекъснатото бъркане с мотор пък е абсолютно ненужно и само прави излишен разход на енергия. Най-добър е СТАРТ/СТОП решим с постепенно увеличаване на времето на покой.
Хм... Може ли малко да вметна едно допълнение?

"За да има истинско разбъркване, на или на бъркалката трябва да има хоризонтални наклонени ребра в различни посоки, или на страничните стени трябва да има вертикални ребра. Целта е ДА ИМА ТУРБОЛЕНЦИИ."
Има и трети начин не толкова сложен за изпълнение. Номерът се състои в това да имаме налични две срещуположно движещи се бъркалки, които да се въртят едновременно без СТАРТ/СТОП, така както се въртят срещуположно бъркалките на обикновения домашен кухненски миксер, при който имаме турболенция между перките заради срещането на два насрещни потока течност. И ако въртенето на тези перки е едновременно, бихме получили още по-бързо ивертиране, отколкото на принципа СТАРТ/СТОП.

Сетих се и за още един вариант за създаване на турболенции. Звукови вълни, насочени към разтвора, ултразвук или пък мощност от субуфери. Но ако е със субуфери няма да може да се стои в помещението. Ултразвукът може да направи микровибрации и колкото повече честотата му е по-висока за единица време, толкова повече ще имаме създадени микротурболенции. Предполагам, че ултразвукът ще създава такива вибрации, които ще бъдат трудно забележими с просто око. А и разходът на ток съответно трябва да е по-малък с ултразвук, отколкото ползването на двигател, редуктор и бъркалка.