Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 454

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Тетрата / смрадлика/ е много ефективна само за външна употреба, вътрешно е токсична за живите организми. Като се слага в захарен сироп е опасна. Правилната билка е пелина.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    Тетрата / смрадлика/ е много ефективна само за външна употреба, вътрешно е токсична за живите организми. Като се слага в захарен сироп е опасна.
    Това съм го пропуснал. Какво пише в "Билките в България и използването им " :
    Тетра-смрадлика-кукуч. Билката действа затягащо, противовъзпалително и антисептично. Употребява се при диария и дизентерия.
    В Българската народна медицина смрадликата се употребява още при киселини и язва на стомаха, задух, кръвохрачене, заболяване на бъбреците и др.

Май само -вътрешна употреба до тук? Излиза, че не е толкова токсична за живите организми, освен ако човека е изключение.

пп. Куров, не се впрягам, стана ми интересно и отворих да видя, защото съм ползвал със сироп на пролет.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Това съм го пропуснал. Какво пише в "Билките в България и използването им " :
    Тетра-смрадлика-кукуч. Билката действа затягащо, противовъзпалително и антисептично. Употребява се при диария и дизентерия.
    В Българската народна медицина смрадликата се употребява още при киселини и язва на стомаха, задух, кръвохрачене, заболяване на бъбреците и др.

Май само -вътрешна употреба до тук? Излиза, че не е толкова токсична за живите организми, освен ако човека е изключение.

пп. Куров, не се впрягам, стана ми интересно и отворих да видя, защото съм ползвал със сироп на пролет.
    Чети ако имаш време - https://www.google.bg/search?dcr=0&s....0.Vai7AdptkiE
    Един абзац само ще копирам. Отровна ли е?

В такива случаи се казва – всичко зависи от дозата. Основното прилагане на смрадлика/тетра като лечебно средство е външното – за различни промивки, компреси и вани. Препоръчват се и продукти за пиене, но сравнително по-рядко и винаги в слаба концентрация и малки дози. Не рискувайте да проверявате дали растението е отровно, а само спазвайте препоръките при дозиране на този лек. Ако приемете по-голямо количество, ще последва повръщане и ще се почувствате зле.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    Чети ако имаш време - https://www.google.bg/search?dcr=0&s....0.Vai7AdptkiE
    Един абзац само ще копирам. Отровна ли е?

В такива случаи се казва – всичко зависи от дозата. Основното прилагане на смрадлика/тетра като лечебно средство е външното – за различни промивки, компреси и вани. Препоръчват се и продукти за пиене, но сравнително по-рядко и винаги в слаба концентрация и малки дози. Не рискувайте да проверявате дали растението е отровно, а само спазвайте препоръките при дозиране на този лек. Ако приемете по-голямо количество, ще последва повръщане и ще се почувствате зле.

Е, ти кво искаш да зарежа всичко и да чета до коледа за тетрата. Писах ти, че не се впрягам. Не съм лекар ( тука има такива и ще се радвам на тяхно мнение) и нямам намерение да споря. Цитирах пасаж от книга, ако искаш ще ти напиша авторите. Хубаво завършваш с въпроса за дозата но трябваше да го напишеш още в постинга, който ме провокира.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Билките в България и използването им

Иван Иванов, Илия Ланджев, Гео Нешев

Първия е- проф., втория- маг.фарм.,третия-др. кандидат на м.н.

Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    При приготвяне на препарат против нозематоза от Йодасепт, мравчена киселина и захар, колко мравчена киселина се слага на литър захарен разтвор? Йодасепта е 60 мл на литър, а мравчената, колко? Намерих мравчена 60%?

Между другото, освен йодасепт слагам и кислородна вода - водороден прекис. Миналата седмица, като третирах с шишето, сложих по 1 мл на литър, днес сложих 5 мл кислородна вода на литър сироп, освен 60 мл йодасепт. Какво мислите по въпроса за кислородната вода? В нея има водородни йони, а те са силен дезинфектант. Кислородна вода слагах и в сиропа на пчелите. На 50 литра сироп слагах по 2 кб сантиметра, измерено със спринцовка. Сиропът побеляваше и йодната тинктура като че ли се обезцветяваше. Мисля, че слагах малко.

Но за разлика от преди, когато наливах сироп и пчелите се нападаха, сега, след третирането с йодасепт и кислородна вода през миналата седмица, вчера и днес забелязах удивително спокойствие на абсолютно всички семейства. Въобще не мога да си позная пчелите. От седмица вече не храня, а на всички коремчетата им са се смалили, все едно са новородени. И практически няма никакъв летеж, даже и при днешните 20 градуса.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    Виж ти, кислородна вода за пчелите?! Знам, че има методи за лечение и пречистване с прием на кислородна вода при хората, но при пчелите не знаех.

А защо е добре да няма летеж в това толкова хубаво октомврийско време?

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от smsi-h Виж публикацията
    При приготвяне на препарат против нозематоза от Йодасепт, мравчена киселина и захар, колко мравчена киселина се слага на литър захарен разтвор? Йодасепта е 60 мл на литър, а мравчената, колко? Намерих мравчена 60%?

Между другото, освен йодасепт слагам и кислородна вода - водороден прекис. Миналата седмица, като третирах с шишето, сложих по 1 мл на литър, днес сложих 5 мл кислородна вода на литър сироп, освен 60 мл йодасепт. Какво мислите по въпроса за кислородната вода? В нея има водородни йони, а те са силен дезинфектант. Кислородна вода слагах и в сиропа на пчелите. На 50 литра сироп слагах по 2 кб сантиметра, измерено със спринцовка. Сиропът побеляваше и йодната тинктура като че ли се обезцветяваше. Мисля, че слагах малко.

Но за разлика от преди, когато наливах сироп и пчелите се нападаха, сега, след третирането с йодасепт и кислородна вода през миналата седмица, вчера и днес забелязах удивително спокойствие на абсолютно всички семейства. Въобще не мога да си позная пчелите. От седмица вече не храня, а на всички коремчетата им са се смалили, все едно са новородени. И практически няма никакъв летеж, даже и при днешните 20 градуса.
    Някои вече са положили доста труд с мравчената киселина и йода.
    " Nozestat - solutio

Нозестат - разтвор е ветеринарномедицински продукт за лечение и профилактика на нозематоза по пчелите. Съдържа Iodum 4,0g, acidum formicicum 5,0 g, glicerinum, kali iodidum et tincture Mentae ad 100 ml. Нозестат е охарактеризиран по химично, паразитологично и клинично действие от доц. д-р. К. Гургулова, доц. д-р. Ив. Желязкова, Р. България и проф. A. Thrasyoulou, Р. Гърция.Активно действащите вещества на Нозестат са йод и мравчена киселина. След смесване на активните съставки като разтвор и влагането им към храната за пчели /захарен сироп или захарно тесто/ не настъпват промени в състава му. ..."
    http://primavet.com/Nosestat
    Едното "колело" вече е открито. Дано ти помогне при откриване на другите. Успех!
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Според мен ако има такъв търтей,вече е заразена с нозема.Но това е мое мнение.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Мого не съм съгласен с тая теза до някъде г-н супер модернизатор.Заразен търтей с нозема знаетели с каква скорост лети и въобще да ли може да лети или пълзи.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •