Здравейте.Днес отворих един силен кошер за който си мислех дали няма да се роява с цел да взема пило от него за отводка ,когато го отворих видях ,че основа поставена преди 35 е изградена само в средата това се е случило преди около 25 дена след което градежа е спрял и от тогава не съм бъркал в плодника ,сега тази пита е осеменета так където е изградена и на нея имаше 3 чашки за маточници (намират се в средата на питата)в една от тях видях млечице (или така си мисля ,че тожа съм видял sadsmile; )останалата част от плодника беше задръстена от нектар прашец и пило има и доста пчели в магазина ,който леко е напръскан с нектар ,не видях яйца във въпросните чашки но около тях имаше 2и3 дневни яйца,майката се намираше през 4 пити на последната от топлата страна на кошера ,взех питата с тези чашки както и още 1 с пило и 1 с нектар и ги добавих към зборна отводка .Според вас какви ли са тези маточни чашки за самосмяна,лъжливи или роеви ?Ако са за самосмяна според мен би трябвало пак да заложат скоро,на освободеното място поставих празна пита и 2 основи ,пашата е саморасла рапица на километър ,и акация на 2-3километра в същата посока както и полски треви ,миризмата от кощерите мога да оприлича на топъл хляб -не знам какъв е аромата на рапицовия нектар ...леко тежък аромат.в останалите кошери не открих маточници

Цитат